Trumpove sankcie voči Rusku pomohli hlavne americkým firmám
10 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Obchod medzi Ruskom a USA prudko vzrástol napriek ekonomickým sankciám Washingtonu voči Moskve. Povedal to ruský prezident Vladimir Putin počas Petrohradského ekonomického fóra.


"Napriek tomu, že prezident Trump prekonal všetky rekordy pri zavádzaní sankcií voči Rusku, obrat medzi USA a Ruskom sa celkovo zvýšil o 5 miliárd dolárov," povedal Putin.


Ruská colná správa oznámila, že bilaterálny obchod medzi USA a Ruskom medziročne vzrástol o takmer 25 percent. V minulom roku dosiahol obrat medzi krajinami približne 25 miliárd USD. Medziročný nárast tak predstavuje až 7,86% oproti roku 2017.


Spojené štáty sa prekvapivo stali v roku 2018 aj popredným investorom v ruskom hospodárstve. Colná správa vo svojom prieskume uviedla, že USA počtom investičných projektov v krajine porazili aj Čínu, ktorá nepochybne patrí k jedným z najväčších ruských obchodných partnerov.


Kto teda klamal? Ruskému novinárovi nenašli v tele stopy po drogách
V biologických vzorkách odobratých zatknutému ruskému novinárovi Ivanovi Golunovovi, ktorý pracuje pre spravodajský portál Meduza.io, sa nenašli nijaké stopy po drogách. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | TASR

Počet amerických projektov vzrástol v roku 2018 o 74% v porovnaní s predchádzajúcim rokom s počtom 33 projektov, zatiaľ čo Čína znížila svoje investície z 32 projektov v roku 2017 na 19 v roku 2018.


Objem obchodu medzi Moskvou a Pekingom však nedávno dosiahol rekordné maximum, ktoré presiahlo 107 miliárd dolárov.


USA a EÚ zaviedli hospodárske sankcie voči Rusku po obvinení z účasti na konflikte vo východnej Ukrajine. Odvtedy sa sankcie neustále rozširujú z rôznych dôvodov.