Skype sa oficiálne stal novým mobilným operátorom! Poznáme detaily
10 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Služba Skype od Microsoftu môže byť považovaná za mobilného operátora. Rozhodol o tom právoplatným rozsudkom Európsky súdny dvor na základe žiadosti o upresnenie výkladu práva od belgických úradov a súdov.


Niektoré elektronické komunikačné služby môžu byť podľa nového unijného výkladu práva považované za služby mobilných operátorov. Aspoň tak rozhodol Európsky súdny dvor, keď posudzoval, či sa majú nové pravidlá vzťahovať napríklad na službu Skype. Na základe tohto rozhodnutia by sa na Skype a jemu podobné služby mohla vzťahovať časť regulácie, ktorej podliehajú aj mobilní operátori.

Európsky súdny dvor tvrdí, že je to z toho dôvodu, že niektoré komunikačné služby Skypu sú platené a že firma má dohody s mobilnými operátormi o prepojení hovorov. Z klienta Skype možno totiž volať aj do bežných telefónnych sietí a práve za takúto možnosť potom užívatelia platia.

Rozhodnutie padlo v rámci sporu Microsoftu, majiteľa služby, a belgických orgánov. Belgický inštitút poštových a telekomunikačných služieb, teda tamojší regulátor, totiž vymeral v roku 2016 Skypu pokutu vo výške 223 454 eur za to, že sa firma nenahlásila čoby poskytovateľ elektronických komunikačných služieb práve kvôli službe SkypeOut. Skype sa bránil, že sa na neho táto regulácia nevzťahuje, pretože je len poskytovateľom softvérového riešenia a neprenáša signál či neposkytuje elektronické komunikačné služby podľa práva EÚ.

Podľa serveru Mobile Europe bude Microsoft rozhodnutie súdneho dvoru rešpektovať. Dôležité je rozhodnutie predovšetkým vo svetle nového nariadenia EÚ z roku 2018. Takzvaný Európsky kódex elektronických komunikácií prináša ďalšiu harmonizáciu legislatívy telekomunikačných služieb a okrem iného umožňuje rozšíriť regulačný rámec aj na ďalšie služby, ktoré ponúkajú podobnú funkčnosť ako tradičné telekomunikačné spoločnosti.

Rusko likviduje dolár vo svojich devízových rezervách
Centrálna banka Ruska naďalej pracuje na diverzifikácii devízových rezerv a postupne sa vzďaľuje od amerického dolára, povedala guvernérka Ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Štáty EÚ potom majú do konca roka 2020 tento kódex implementovať do svojej vlastnej legislatívy. Fakticky sa toho však nemusí príliš meniť. "Ide o rozhodnutie s väzbou na možnú reguláciu trhu služieb, nie rozhodnutie v tom zmysle, že by Skype bol elektronická komunikačná služba podľa zákona o elektronických komunikáciách.

Rozhodnutie Európskeho súdneho dvoru jasným náznakom, že by sa mali stierať rozdiely medzi jednotlivými technológiami a pre podobné služby by mali platiť podobné pravidlá.