Rusko likviduje dolár vo svojich devízových rezervách
10 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Centrálna banka Ruska naďalej pracuje na diverzifikácii devízových rezerv a postupne sa vzďaľuje od amerického dolára, povedala guvernérka Ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.


Podľa guvernérky malo na Rusko počas uplynulých dvoch rokov obrovský negatívny vplyv zavedenie západných sankcií. Pomalší ekonomický rast Ruska spôsobovali najmä nízke devízové rezervy krajiny, ktoré boli v tom čase len na úrovni 356 miliárd USD.


"Rezervy sa však už zotavili a v súčasnosti sa pohybujú vo objeme 490 miliárd dolárov," uviedla Nabiullina na Petrohradskom ekonomickom fóre„V súčasnosti pracujeme na diverzifikácii národných rezerv, aby sme ich mohli využívať za rôznych hospodárskych a geopolitických podmienok.“


Komisia predstavila návrh rozpočtu EÚ na rok 2020
Rozpočet na rok 2020 je siedmym a zároveň posledným v rámci súčasného dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2014 až 2020. Je navrhnutý tak, aby sa optimalizovalo financovanie existujúcich programov aj nových iniciatív v súlade s prioritami Junckerovej... Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Nabiullina zdôraznila, že centrálna banka sa v súčasnosti zameriava primárne na zníženie podielu amerického dolára. Dodala, že zatiaľ čo sa snažia eliminovať úlohu amerického dolára, centrálna banka postupne zvyšuje podiel eura, jüanu a zlata vo svojich devízových rezervách.


Dodala tiež, že súčasné objemy aktív umožňujú vláde udržať finančnú stabilitu v ruskom hospodárstve. Minulý mesiac Nabiullina vyhlásila, že centrálna banka v blízkej budúcnosti plánuje dosiahnuť limit národných rezerv vo výške pol bilióna dolárov. Tým poskytne ruskému hospodárstvu primeranejšiu mieru bezpečnosti na riešenie krízových situácií.


Devízové rezervy Ruska sú vysoko likvidné zahraničné aktíva obsahujúce zásoby menového zlata, cudzích mien a aktív zvláštneho práva čerpania (SDR), ktoré sú k dispozícii Ruskej centrálnej banke a vláde.