Putin povedal, že ho rozhovory s Trumpom „inšpirujú k optimizmu“ ohľadom celosvetovej bezpečnosti
10 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Obavy o bezpečnosť a mierovú stabilitu nie sú pre Donalda Trumpa cudzie, uviedol Vladimír Putin, ktorý naznačil, že americký líder počas ich posledného rozhovoru vyjadril obavy v súvislosti s rastúcimi pretekmi v zbrojení.


Vladimir Putin povedal vo štvrtok novinárom, že jeho nedávne rozhovory s americkým lídrom sú „inšpiráciou na určitý optimizmus“.


“Donald... chápe, koľko Spojené štáty a iné krajiny vynakladajú na zbrojenie. Tieto peniaze by mohli byť použité na iné účely. Plne s ním súhlasím,” uviedol Putin.


Napriek tomu, že téma zbrojenia do veľkej miery závisí najmä od rokovaní medzi USA a Ruskom, Putin vyzval aj ostatné štáty s jadrovým potenciálom, aby sa zapojili do tejto diskusie. Takéto rozsiahle rozhovory by priniesli novú nádej a mohli by byť tým povestným „svetlom na konci tunela,“ uzavrel ruský prezident.


Rusko likviduje dolár vo svojich devízových rezervách
Centrálna banka Ruska naďalej pracuje na diverzifikácii devízových rezerv a postupne sa vzďaľuje od amerického dolára, povedala guvernérka Ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Ruský a americky prezident spolu telefonovali ešte začiatkom mája. V nasledujúcom Tweete Trump napísal, že to bola „dlhá a veľmi dobrá konverzácia“ a dodal, že „dohodnúť sa“ s Ruskom je „dobrá vec“.


Posledné osobné rozhovory medzi Putinom a Trumpom sa uskutočnili minulý rok v Helsinkách. Vedúci predstavitelia sa mali stretnúť na okraji novembrového summitu G20 v Buenos Aires, ale americká strana toto stretnutie zrušila z dôvodu rusko-ukrajinského konfliktu v Kerčskom prielive.