Posledný popravený trestanec v Československu. Toto je príbeh Štefana Sviteka
10 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Zmena režimu v Československu po novembri 1989 viedla aj k zmene pohľadu na trestanie najzávažnejších kriminálnych činov. Hneď v nasledujúcom roku zrušilo Federálne zhromaždenie trest smrti. Posledným popraveným v bývalom Československu sa stal pred 30 rokmi, 8. júna 1989, dvadsaťdeväťročný zvrátený vrah Štefan Svitek, informuje blesk.cz.


Štefan, ktorého otec bol alkoholik a násilník, páchal najrôznejšie trestnú činnosť už od puberty a bol niekoľkokrát uväznený. Oženil sa s rómkou Máriou, ktorá už mala dvojročnú dcéru z predchádzajúceho vzťahu.

Páru sa narodila dcéra a onedlho čakali ďalšieho potomka. Svitek, ktorý pracoval v lese, sa 30. októbra 1987 spoločne so svojím kolegom opil v hostinci, odkiaľ sa v noci vrátil domov. Vystrašená manželka sa pred ním spoločne s dvoma dcérami zamkla a skryla v spálni. Rozzúrený Svitek dvere vylomil sekerou a manželke s ňou zasadil 16 rán do hlavy, potom sa obrátil ku dcéram († 6 a † 4), ktoré tiež zmasakroval na nepoznanie. To mu ale nestačilo, v kuchyni schmatol nôž a manželku rozrezal od krku až k rozkroku a v návale šialenstva z nej začal trhať orgánmi a hádzať ich okolo seba.

Trumpove sankcie voči Rusku pomohli hlavne americkým firmám
Obchod medzi Ruskom a USA prudko vzrástol napriek ekonomickým sankciám Washingtonu voči Moskve. Povedal to ruský prezident Vladimir Putin počas Petrohradského ekonomického fóra. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


"Keď som manželke rozrezával telo, vyvalili sa von vnútornosti. Ľavou rukou som jej to všetko vytrhal. Bola v treťom alebo štvrtom mesiaci tehotenstva, tak z nej vypadol aj plod. Odrezal som jej prsia, potom som ju strhol z postele na zem, "popísal podľa Svitek vo vyšetrovacom spise.

Potom sa vrátil k obom mŕtvym dcéram, ich telá napchal do vreca a vydal sa do lesa. Po pár metroch sa ale vrátil, vysypal ich v dome na podlahu. V  kuchyni schmatol krabičku žiletiek a dcéram otvoril hrudník i brucho. Ako ho opúšťal alkohol a pribúdalo svetlo, opustila ho aj vražedná túžba.

Druhý deň sa neúspešne pokúsil o samovraždu, potom sa vydal na útek, ale neskôr bol chytený políciou. Obžalovaný Svitek bol znalcom uznaný ako veľmi agresívny a psychopatický človek, ktorý nad svojím činom nikdy nepocítil ľútosť, naopak, vraždu opísal ako svoj najsilnejší sexuálny zážitok. Pretože bola náprava vylúčená, súd v Banskej Bystrici rozhodol o treste smrti. Rozsudok bol vykonaný 8. júna 1989 v Bratislave a Svitek sa tak stal posledným popraveným trestancom v Československu.

V súčasnom svete má vo svojich právnych poriadkoch trest smrti cez 90 krajín, z toho asi 35 štátov ho neuplatňuje, teda nepopravilo nikoho počas posledných desiatich rokov.

Svetovému rebríčku v počte popráv vedie dlhodobo Čína. Počet popravených je štátnym tajomstvom, podľa odhadov je ale v tejto krajine každoročne niekoľko tisíc rozsudkov smrti. V Číne sa navyše trest smrti ukladá aj za nenásilné zločiny (podvody či úplatky). Na druhom mieste je Irán, kde bolo v minulom roku popravených 369 ľudí, nasleduje Irak so 169 popravenými. Z európskych krajín praktizuje trest smrti iba Bielorusko.