Najnovšia americká lietadlová loď je nezlučiteľná so stíhačkami F-35! Ako ďalej?
10 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Kongres USA môže zakázať použitie najnovšej americkej lietadlovej lode CVN-79 "John F. Kennedy", napísal americký časopis The Drive.


Dôvodom je skutočnosť, že stíhačka piatej generácie F-35C (námorná verzia) nie je zlučiteľná s aktuálnymi verziami EMALS elektromagnetického katapultu (Electromagnetic Aircraft Launch System) a AAG (Advanced Arresting Gear - pokročilý uzatvárací systém) tejto lode, takže uvedené lietadlá nemôžu vzlietnuť a pristáť na tejto lietadlovej lodi.

Vznikne osem lokalít pre superpočítače svetovej triedy, uspelo Česko aj Slovinsko. Slovensko medzi nimi nie je
Z celej EÚ bolo vybraných osem lokalít pre superpočítačové centrá, kde sa umiestnia prvé európske superpočítače. Tie budú európskych výskumníkov, priemysel a podniky podporovať pri vývoji nových aplikácií v mnohých rôznych oblastiach od vývoja... Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Peter Králik/EUROPA.EU


Okrem toho sa odporcovia projektu domnievajú, že loď CVN-79 nie je schopná vykonávať základné funkcie. Počas vykonaných skúšok bolo možné vzlietnuť len s lietadlami F / A-18 Super Hornet a EA-19G Growler.

CVN-79 John F. Kennedy patrí do projektu "Ford". Prvý lietadlová loď projektu, CVN-78 "Gerald R. Ford", stála Washington rekordných 12,9 miliardy dolárov. Loď sa začala konštruovať v roku 2009, v roku 2017 už bola súčasťou flotily.

Pentagon plánuje postaviť desať až dvanásť lodí tejto triedy. Časť z nich by mala vstúpiť do služby do roku 2027. Návrh rozpočtu na obranu Spojených štátov v budúcom roku obsahuje bod o možnom pozastavení stavebného programu "Ford", kým sa nepreukáže, že jeho lietadlové lode sú kompatibilné so stíhačkami F-35C.

Americký časopis Business Insider zaradil stíhačky F-35 a lietadlové lode triedy "Ford" medzi najhoršie vojenské projekty Spojených štátov.