Kvôli Trumpovi sa Európa ocitla v ošemetnej situácii! Stav je bezútešný, informuje nemecký denník
10 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Donald Trump so svojou obchodnou politikou je vinný za vznik aliancie medzi Ruskom a Čínou, napísal nemecký denník Handelsblatt.


Európska spoločnosť kvôli tomu, že sa ocitla "medzi kladivom a nákovou", pociťuje dôsledky Trumpovej politiky sankcií, ale taktiež rusko-čínskych vzťahov. Za vznik aliancie medzi Moskvou a Pekingom je vinný Donald Trump s jeho obchodnou politikou.

Podľa Handelsblattu vedie politika maximálneho tlaku s použitím sankcií a pokút k tomu, že štáty, ktoré chce americký prezident dostať na kolená, utekajú a vstupujú do aliancií. To bolo možné pozorovať pred pár dňami v Petrohrade, kde Vladimír Putin slávnostne prijal hlavu Číny Si Ťin-pchinga.

Globálne partnerstvo a strategická spolupráca medzi Putinom a čínskym prezidentom je protiopatrením proti Trumpovej zahraničnej politike. Kým Washington chce zaviazať ďalšie štáty, aby sa zdržali spolupráce s Huawei, najväčší mobilný operátor v Rusku, MTS, rozšíri svoju sieť 5G spolu s čínskym koncernom.

SHMÚ varuje pred vysokými teplotami! Kde si máte dávať pozor na silné slnko?
Mimoriadne horúce počasie možno v pondelok popoludní očakávať na juhu západného Slovenska i na juhovýchode krajiny. Pre obe oblasti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu 1. stupňa pred vysokými teplotami. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | TASR


Čínske štátne energetické firmy navyše investujú miliardy do projektov ruského skvapalneného plynu. To nielen poskytuje krajine plyn, ale tiež umožňuje Číňanom, s pomocou ich veľkých investícií do spoločností blízkych Kremľa, podkopať Trumpovu stratégiu snahy o predaj plynu zo Spojených štátov po celom svete.

Situácia na frontoch medzi Spojenými štátmi na jednej strane a Čínou a Ruskom na strane druhej je stále napätejšia. Medzi týmito frontami sa však ocitla nemecká politika a nemecká spoločnosť. Európska komisia a federálna vláda si želajú, aby nemecké podniky kupovali zo Spojených štátov viac skvapalneného plynu, čím dúfajú, že sa vyhnú sankciám na európske autá. Mnoho nemeckých dodávateľov energie je však úzko spätých s "Gazpromom" a sú jeho veľkými zákazníkmi, či dokonca investormi plynovodu "Nord Stream - 2".