Je to znamenie "zhora"? Strom symbolizujúci priateľstvo Trumpa s Macronom vyschol
10 | 06 | 2019 I TASR

Dub, ktorý vlani spoločne zasadili prezidenti USA Donald Trump a Emmanuel Macron v záhrade Bieleho domu, sa neujal a vyschol. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.


Stromček symbolizujúci priateľstvo oboch lídrov a krajín venoval Macron Trumpovi v apríli 2018 počas štátnej návštevy vo Washingtone. Priesadu obaja štátnici za asistencie prvých dám a kamier spoločne zasadili na trávniku pred Bielym domom. Zábery z tohto slávnostného aktu obleteli celý svet.

Symbolické bolo už miesto pôvodu priesady: vyrástla v lese Beleau na severe Francúzska, dejisku krvavej bitky prvej svetovej vojny, v ktorej v roku 1918 padlo asi 2000 amerických vojakov.

Už o niekoľko dní po zasadení však Macronov dub priateľstva zo záhrady Bieleho domu zmizol. Vykopali ho a dali do karantény, ktorej sa musia podrobiť všetky živé organizmy privezené do USA zo zahraničia, aby sa zamedzilo prípadnému šíreniu chorôb a parazitov.

Boris Johnson chce znižovať dane! Svitá Britom na dobré časy, či sú to len prázdne reči?
Boris Johnson, jeden z hlavných kandidátov na budúceho britského premiéra, chce znížiť dane podnikateľom a zvýšiť prah, od ktorého zamestnanci platia 40-percentnú daň z príjmu. Ako prvá o tom Informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na Johnsonov... Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Počítalo sa s tým, že dub následne vrátia na pôvodné miesto. Podľa diplomatického zdroja, citovaného agentúrou AFP, však strom vyschol počas karantény, ktorá mala trvať dva roky.

Francúzske médiá o tejto skutočnosti píšu ako o metafore symbolizujúcej zhoršujúce sa vzťahy medzi Spojenými štátmi a Európou, uvádza stanica Deutsche Welle.

Pôvodne srdečné vzťahy Trumpa a Macrona medzičasom ochladli v dôsledku rozdielnych názorov na mnohé témy. Americký prezident sa opakovane dostáva aj do sporov s Európskou úniou.