Hrozba stále nie je zažehnaná. Islamský štát rozširuje svoje územia v Afganistane
10 | 06 | 2019 I TASR

Extrémistická organizácia Islamský štát prišla o svoj kalifát v Sýrii a Iraku, avšak rozširuje územia, ktoré ovláda v neprístupných horských oblastiach na severovýchode Afganistanu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.


Islamský štát robí na severovýchode Afganistanu nábor nových členov a plánuje útoky v Spojených štátoch a v západnej Európe, čo vyvoláva natoľko veľké obavy, že Západ vidí potenciálneho partnera aj v afganskom militantnom hnutí Taliban, ktoré proti IS tiež bojuje.

Nemenovaný predstaviteľ americkej tajnej služby pôsobiaci v Afganistane uviedol, že nedávne útoky v afganskej metropole Kábul boli len "tréningom" na oveľa rozsiahlejšie útoky v Európe a Spojených štátoch.

SHMÚ varuje pred vysokými teplotami! Kde si máte dávať pozor na silné slnko?
Mimoriadne horúce počasie možno v pondelok popoludní očakávať na juhu západného Slovenska i na juhovýchode krajiny. Pre obe oblasti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu 1. stupňa pred vysokými teplotami. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | TASR


Takmer dve desaťročia po invázii Spojených štátov do Afganistanu vidia americkí predstavitelia v Islamskom štáte väčšiu hrozbu, než predstavuje Taliban, a to najmä v dôsledku jeho čoraz sofistikovanejších bojových prostriedkov a stratégie uskutočňovania útokov na civilistov v Afganistane i inde vo svete.