Dochádza im trpezlivosť. Nemecko vyzvalo Irán, aby dodržiaval jadrovú dohodu
10 | 06 | 2019 I TASR

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas sa v pondelok v Teheráne stretol so svojím iránskym náprotivkom Mohammadom Džavádom Zarífom. Témou ich rozhovorov bola budúcnosť jadrovej dohody, ktorú Irán v roku 2015 uzavrel so šiestimi svetovými mocnosťami. Informovala o tom agentúra AFP.


Maas označil jadrovú dohodu s Iránom za "nesmierne dôležitú pre Európu", ale dodal, že Západ si "neželá, aby Irán vlastnil jadrové zbrane".

Na základe jadrovej dohody z roku 2015 - známej aj ako Spoločný komplexný akčný plán -, ktorú s Iránom uzavrela Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Spojené štáty, sa Irán zaviazal, že výmenou za zrušenie sankcií obmedzí svoj jadrový program.

Spojené štáty však vlani od dohody jednostranne odstúpili a znovu uvalili sankcie na Teherán. Ten vyzýva európske štáty, aby dodržiavali svoje záväzky vyplývajúce z dohody a pomáhali Iránu obchádzať americké sankcie. Irán tiež pohrozil, že nebudú zohľadňované jeho záujmy, dohodu prestane dodržiavať.

Matovič rozdával na tlačovke rany na okolo: Schytal to Kiska aj Kuffa
Matovič povedal, že jeho hnutie bude pre obyčajných kresťanov, nie napríklad pre kňaza Mariána Kuffu. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Zuzana Vargová


Podľa Maasa Nemecko a jeho európski partneri "vynaložili maximálne úsilie, aby si svoje záväzky plnili". Maas tiež uznal, že ekonomické výhody, v ktoré Irán na základe dohody dúfal, "sú v tejto chvíli ťažšie dosiahnuteľné", zároveň však vyzval Teherán, aby bezvýhradne dodržiaval svoju časť dohody.

Je v "politickom a strategickom záujme Iránu pokračovať v dodržiavaní dohody a v dialógu s Európou", povedal na tlačovej konferencii Maas, pre ktorého bol Teherán poslednou zastávkou na ceste po krajinách Blízkeho východu. V rámci nej navštívil Irak, Jordánsko a Spojené arabské emiráty.