Čo sa deje v Moldavsku? Rada Európy je "znepokojená" najnovším vývojom
10 | 06 | 2019 I TASR

Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjorn Jagland je hlboko znepokojený najnovším vývojom v Moldavsku. Uvádza sa to v jeho vyhlásení s nedeľňajším dátumom, ktoré bolo zverejnené na webovej stránke jeho úradu.


Jagland vyzýva demokraticky zvolený parlament, legitímnu vládu a všetky politické sily, aby konali  zdržanlivo a zodpovedne. Nedávne rozhodnutia moldavského ústavného súdu je podľa neho "ťažké pochopiť a vo svetle znenia ústavy a medzinárodných noriem právneho štátu sa zdajú byť svojvoľné".

Šéf RE ďalej uviedol, že "v demokratickom štáte musí každý rešpektovať ústavu, v prípade neistoty je vždy potrebná dobrá objektívna rada". Preto sa ako generálny tajomník RE rozhodol požiadať o naliehavé stanovisko Benátsku komisiu, ktorá by sa mala zaoberať aj podmienkami rozpustenia moldavského parlamentu.

Boris Johnson chce znižovať dane! Svitá Britom na dobré časy, či sú to len prázdne reči?
Boris Johnson, jeden z hlavných kandidátov na budúceho britského premiéra, chce znížiť dane podnikateľom a zvýšiť prah, od ktorého zamestnanci platia 40-percentnú daň z príjmu. Ako prvá o tom Informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na Johnsonov... Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Spojené štáty v noci na pondelok vyzvali všetky strany súčasnej krízy v Moldavsku, aby prejavili zdržanlivosť, rešpektovali výsledky volieb, ktoré sa konali vo februári, a dohodli sa na riešení krízy prostredníctvom politického dialógu, informovala agentúra AP.

Európska únia tiež vyzvala na pokoj a zdržanlivosť. Vo svojom vyhlásení uviedla, že je pripravená spolupracovať s legitímnou vládou. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová apelovala na Moldavsko, aby "rešpektovalo zásady právneho štátu a garantovalo demokraciu".

Klaus Iohannis, prezident s Moldavskom susediaceho Rumunska, vyzval všetky tamojšie politické strany, aby "viedli zodpovedný dialóg".

SHMÚ varuje pred vysokými teplotami! Kde si máte dávať pozor na silné slnko?
Mimoriadne horúce počasie možno v pondelok popoludní očakávať na juhu západného Slovenska i na juhovýchode krajiny. Pre obe oblasti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu 1. stupňa pred vysokými teplotami. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | TASR


Politická situácia v Moldavsku, ktorá je dôsledkom patovej situácie po februárových parlamentných voľbách, sa zdramatizovala koncom minulého týždňa, keď ústavný súd zbavil úradu prezidenta Igora Dodona; ten odmietol rozpustiť parlament, ako mu ukladá ústava. Za úradujúcu hlavu štátu súd určil doterajšieho premiéra Pavla Filipa, ktorá Filip následne v nedeľu rozpustil parlament a na 6. septembra vypísal predčasné voľby.

Moldavský parlament pritom v sobotu, v snahe ukončiť politickú krízu, schválil novú vládu. Dohoda o nej však bola v rozpore so stanoviskom Ústavného súdu.

Podľa agentúry AFP by táto nová vláda predstavovala bezprecedentné spojenectvo medzi proruskými a proeurópskymi silami. Po mesiacoch rokovaní bola totiž dohodnutá koalícia medzi proruskou Socialistickou stranou Moldavska (PSRM) podporovanou Igorom Dodonom, ktorá obsadila 35 zo 101 parlamentných kresiel, a proeurópskym blokom ACUM, ktorý má 26 kresiel.

Hrozba stále nie je zažehnaná. Islamský štát rozširuje svoje územia v Afganistane
Extrémistická organizácia Islamský štát prišla o svoj kalifát v Sýrii a Iraku, avšak rozširuje územia, ktoré ovláda v neprístupných horských oblastiach na severovýchode Afganistanu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | TASR


Cieľom dohody bolo vyšachovať druhú najväčšiu parlamentnú silu — Demokratickú stranu Moldavska (PDM) pod vedením vplyvného a kontroverzného oligarchu Vlada Plahotniuca, ktorá má v parlamente 30 poslancov.

Ako informovala agentúra AP, v nedeľu sa v centre hlavného mesta Kišiňov zišli tisíce priaznivcov stredoľavej PDM, ktorá sa snaží o vyvážený prístup k Bruselu i Moskve. Jej líder Plahotniuc v prejave vyhlásil, že jeho strana pôjde do predčasných volieb a bude sa snažiť získať dôveru verejnosti. Povedal tiež, že Dodon "nie je hodný zastávať post prezidenta".

Dočasný prezident Filip (PDM) na tomto zhromaždení vyhlásil, že PDM nechcela predčasné voľby, ale "v súčasnom parlamente nie je nikto, s kým by sa dalo spolupracovať".

Dodon medzičasom oznámil, že zvažuje aj možnosť vyzvať Moldavcov, aby sa zúčastnili na "pokojných protestoch". Súčasne na nich apeloval, aby sa nepúšťali do konfrontácie s "demokratmi".

Rusko otvorí v Arktíde najväčšie ropné polia na svete. Hovorí sa o miliardách ton produktu!
Ruská ropná spoločnosť Rosneft uviedla, že začína s rozvojom skupiny ropných polí v arktickej oblasti. Predpokladá sa, že v tejto oblasti ide o jedno z najväčších nevyužitých zásob ropy a zemného plynu na svete. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Moldavský ústavný súd Dodonovi v posledných dvoch rokoch už viackrát pozastavil výkon prezidentskej funkcie, keď odmietal podpísať zákony alebo vymenovať ministrov.

Dodon je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý tiež podporuje separatistov v odštiepeneckom regióne Podnesterska. Mnohí Moldavci však dúfajú v budúcnosť v rámci Európskej únie, v čom im je príkladom Rumunsko, s ktorým má bývalá sovietska republika úzke kultúrne väzby.