USA zaostávajú v rebríčku zlepšovania životov detí! Poznáme detaily
09 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

V rebríčku krajín z hľadiska zlepšenia životných podmienok detí sú Spojené štáty približne na rovnakých pozíciách s Ruskom a Čínou.


Ak však Moskva a Peking v posledných rokoch dosiahli veľký pokrok, USA zostávajú na svojich predchádzajúcich pozíciách, pričom vo vidieckych oblastiach vyrastá každé štvrté dieťa v chudobe. "Deti nehlasujú. V tom je ten rozdiel,"vyjadrili sa odborníci.

Washington sa snaží udržať prevahu v oblasti obrany a technológií, zostáva však oblasť, v ktorej stagnuje a Rusko s Čínou ho rýchlo dobiehajú - a to v blahobyte detí. Je to priam nepríjemné prekvapenie, že sa tak deje v krajine, ktorá je považovaná nielen za jednu zo superveľmocí, ale aj za jednu z najbohatších krajín sveta.

Poukazuje nato správa organizácie Save the Children, ktorá sa venovala tejto téme. Spojené štáty a Čína sú v rovnakých pozíciách - len o jeden bod pred Ruskom. (Autori správy skúmali počet detí, ktoré trpia chudobou, krutosťou alebo predčasným tehotenstvom).

Za tri roky, počas ktorých sa vydávajú výročné správy, sa Čína posunula v rebríčku najlepších krajín zo 41. na 36. miesto. Po celú dobu sa USA držali na tejto linke. Na prvom mieste je Singapur, zvyšných 10 miest zaberá Južná Kórea a európske krajiny.

V dôsledku toho, aj keď v USA je situácia s dochádzkou do školy, výživou a detskou úmrtnosťou lepšia ako v Číne, existuje viac predčasných tehotenstiev a samovrážd. Ak to však porovnáme s rokom 2000, takmer všetky študované krajiny vykázali pokrok, aj keď rozvojové krajiny mali najlepšie výsledky. Ukázalo sa, že Spojené štáty tiež zlepšili svoj výkon, ale nie tak ako Rusko alebo Čína. "Zlepšujeme sa, ale zvyšok sveta sa zlepšuje rýchlejšie," uviedla spoločnosť, ktorá štúdiu vypracovala.

Pellegrini chce "ponúknuť infraštruktúru, ktorá je na úrovni". Čo tým myslel?
Premiér Peter Pellegrini považuje za uznanie pre Slovensko to, že v priebehu mesiaca mohol rokovať aj s prezidentom USA Donaldom Trumpom, aj s predstaviteľmi Ruskej federácie. Povedal to v sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Zdôraznil,... Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | TASR


Hoci je USA jednou z najbohatších krajín sveta, zaostávajú za svojimi európskymi partnermi v otázke detí, a to najmä vo vidieckych oblastiach, kde každé štvrté dieťa vyrastá v chudobe, kde je detská úmrtnosť, a prístup k vysokoškolskému vzdelaniu a zdravým potravinám na podstatne horšej úrovni. Tento pomalý pokrok v USA je mimo iného spôsobený nedostatočnou politickou vôľou. "Deti nehlasujú. V tom je ten rozdiel," povedal odborník.

Keď sa pozriete na svetové ukazovatele, situácia sa výrazne zlepšila. Organizácia identifikovala 10 faktorov, ktoré to umožnili. Tie okrem iného zahŕňali aj vytváranie rovnakých podmienok pre chlapcov a dievčatá, ženy a mužov, nové technológie a medzinárodnú podporu. Etiópii sa vďaka medzinárodnej podpore podarilo dosiahnuť pôsobivých výsledkov: detská úmrtnosť sa znížila na polovicu.

V niektorých krajinách sa však situácia v porovnaní s rokom 2000 zhoršila: a to v Sýrii, Venezuele, Trinidadu a Tobagu, kde deti trpia podvýživou. Vo Venezuele je hlavným problémom úmrtnosť detí, pretože po mnoho rokov krajina prežíva politickú a ekonomickú krízu: 40% detí sa nedožije piatich rokov. V Sýrii sú hlavné problémy spôsobené vojnou, uzatvorili experti.