Rusko chce byť tranzitnou krajinou medzi Európou a Áziou. Má na to všetky predpoklady
09 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Posilnenie spolupráce medzi členskými štátmi Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) umožňuje Rusku pokračovať v tranzitných príležitostiach medzi Áziou a Európou. Uviedol to na zasadnutí Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade (SPIEF-2019) riaditeľ ruskej Federálnej colnej správy (FSC) Vladimír Bulavin.


„Úroveň rozvoja bilaterálnych a multilaterálnych vzťahov naznačuje, že v blízkej budúcnosti určite nastane prielom, ktorý umožní krajinám SCO realizovať svoj potenciál tranzitných príležitostí medzi Áziou a Európou,“ povedal Bulavin.


FCS už spolu s čínskymi kolegami úspešne absolvovali vzájomné uznanie systému colnej kontroly. Strany sa okrem toho dohodli na systéme riadenia rizík a zdieľaní informácií o prepravovanom tovare, ktorý bude prechádzať štátnymi hranicami.


Šanghajská organizácia pre spoluprácu (SCO), ktorá je všeobecne považovaná za „alianciu východu“, je najväčšou regionálnou organizáciou na svete, pokiaľ ide o geografické pokrytie a počet obyvateľstva. Zahŕňa tri pätiny euroázijského kontinentu a takmer polovicu svetovej populácie.


Saudovia sa snažia silou mocou získať jadrové hlavice. Mali by sme sa niečoho obávať?
Saudská Arábia významne pokročila vo svojom raketovom programe a zrejme už disponuje balistickými strelami, ktoré sú schopné doletieť až tisíce kilometrov ďaleko. Skonštatovali to americké tajné služby s tým, že Rijád si túto technológiu nakúpil v... Čítať ďalej
09 | 06 | 2019 | PAVEL NOVOTNÝ

Dohodu, ktorou sa zriadilo SCO v roku 2001, tvorí šesť zakladajúcich štátov - Rusko, Čína, Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan a Uzbekistan. V roku 2017 sa stali plnohodnotnými členmi SCO aj India a Pakistan. Afganistan, Bielorusko, Irán a Mongolsko majú v súčasnosti štatút pozorovateľa, zatiaľ čo Srí Lanka, Turecko, Azerbajdžan, Arménsko, Kambodža a Nepál sú už v procese predvstupových rokovaní.


Minulý rok ruský premiér Dmitrij Medvedev povedal, že Moskva podporuje prechod na národné meny medzi členskými štátmi SCO, ktoré by mohli otvoriť nové perspektívy pre alianciu.


Centrálne banky krajín BRICS, ako aj SCO a euroázijská hospodárska únia pod vedením Ruska (EEU), pracujú na rozvoji spoločného platobného mechanizmu.