MiG-29 pomaly končí, nový je už na obzore! Stíhačka MiG-35 bude "revolučná"
09 | 06 | 2019 I Roman Suchý

MiG-29 sa blíži k dokončeniu svojej prevádzky ako hlavnej ruskej viacúčelové stíhačky. Preto letectvo krajiny prejavuje rastúci záujem o jeho nástupcu - MiG-35, napísal prispievateľ portálu National Interest Mark Episkopos.


Po mnoho rokov ho výrobca MiG-35 inzeroval ako stíhačku generácie "4 + +". "Povedal by som, že ide o nové lietadlo, ktoré prekonáva našu zahraničnú konkurenciu," povedal nedávno v rozhovore generálny riaditeľ firmy Mikojan Ilja Tarasenko.

Saudovia sa snažia silou mocou získať jadrové hlavice. Mali by sme sa niečoho obávať?
Saudská Arábia významne pokročila vo svojom raketovom programe a zrejme už disponuje balistickými strelami, ktoré sú schopné doletieť až tisíce kilometrov ďaleko. Skonštatovali to americké tajné služby s tým, že Rijád si túto technológiu nakúpil v... Čítať ďalej
09 | 06 | 2019 | PAVEL NOVOTNÝ


Podobný názor vyjadril Vladimir Putin. "Najnovšie viacúčelové stíhacie lietadlo MiG-35 má vylepšený letový výkon, je vybavený najmodernejšími zbraňami, poznáte ho lepšie ako ja, je pripravený a schopný sprevádzať od 10 do 30 cieľov naraz, funguje nielen na povrchu zeme, ale aj na mori. Je to naozaj zaujímavý, jedinečný stroj," zdôraznil ruský prezident.

"Ale čo presne znamená "4 + +"? A je MiG-35 naozaj veľmi blízko k tomu, aby bol považovaný za bojové stíhačky piatej generácie?," Kladie si autor článku rétorickú otázku.

Komentár Leonida Savina: Nová stratégia Pentagonu pre nový Indo-pacifický región
Z Perzského zálivu do Arktídy a z Juhočínskeho mora do Suezu. Čítať ďalej
09 | 06 | 2019 | Leonid Savin (Fond strategickej kultúry)


Podľa neho bol dokument o MiG-35 nedávno odprezentovaný v ruskej televízii. Vrhol svetlo na vlastnosti lietadla a ponúkol publiku veľa kvalitných video snímok tohto letúnu v akcii.

Väčšina záberov bolo opakovanie starých a už dobre známych informácií, vrátane radaru MiG-35 "Žuk-AE" a schopnosti lietadla pristáť v extrémne nepriaznivých podmienkach. Tieto snímky zároveň poskytujú vzácnu príležitosť počuť názory o tomto stroji skúšobných pilotov a nie vojenských analytikov alebo predstaviteľov priemyslu, upozornil Episkopos.

MiG-35 má deväť závesných zostáv, ktoré poskytujú konfiguráciu zbraní, ktoré sú podstatne lepšie oproti palebnej sile MiG-29.

MiG-35 je plne kompatibilný s nastaviteľnými vzdušnými bombami "KAB-500" s televíznou navádzacou hlavou vedenú laserovým osvetlením terčov a GLONASS. To mu umožňuje podieľať sa na bojových operáciách najvyššej intenzity, ktorá je nad rámec síl MiG-29.

Rozkrádanie ruského štátu? Ekonóm našiel prekvapivého vinníka!
Prieskum vykonaný v Rusku tento týždeň zistil, že dôvera ruskej verejnosti v tamojšieho prezidenta Vladimira Putina dosahuje najnižšiu úroveň za posledných 13 rokov, poukazuje Anders Aslund v komentári pre server Washington Post. Čítať ďalej
09 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Takéto zlepšenie však nevyhnutne núti obetovať časť manévrovateľnosti, čo nie je prekvapujúce vzhľadom k tomu, ako sa v posledných desaťročiach orientovalo konštrukčné myslenie výrobcu. S každou novou verziou sa Mikojan snaží premeniť MiG-29 zo stíhača vzdušnej prevahy na viacúčelový stroj, ktorý demonštruje najlepšie vlastnosti útočného lietadla, vysvetlil publicista.

"V absolútnom zmysle znamená" 4 ++ "len málo, ale je ľahké pochopiť, prečo firma Mikojan trvá na takej charakteristike MiG-35. Návrhári chcú ukázať, že to nie je len nová verzia MiG-u, ale obrovský technický skok, posúvajúci MiG-35 ďaleko pred svojho predchodcu - MiG-29," uviedol Episkopos.

Zbytočná tragédia. Ruskí chuligáni zabili majstra v zápasení, ktorý bránil tehotnú ženu
Hrozná tragédia sa udiala v Moskve. Sergej Čujev († 34), preborník v grécko-rímskom zápasení, bol ubitý na smrť skupinkou chuligánov. Pritom sa len snažil brániť nevinnú tehotnú ženu, ktorú napadli. Čítať ďalej
09 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Podľa jeho názoru je pomerne rozumné rozlišovať stíhačky, medzi ktorými je 40-ročný odstup. Avšak príbeh o revolučných zlepšeniach však nie je celkom presný, pretože sa v posledných desaťročiach objavilo mnoho variantov MiG-29.

"Vzhľadom k tomu, že MiG-35 zdedil množstvo významných vylepšení z predchádzajúcich verzií, je ťažké pochopiť, čo z toho je ten revolučný charakter. Avšak, toto lietadlo je vyvrcholením ruskej leteckej techniky a dlhoročnými skúsenosťami, a dnes je najúčinnejším viacúčelovým letúnom v Rusku," uzavrel Mark Episkopos.