Diplomatická prestrelka medzi Venezuelou a Kanadou. Rušia si navzájom veľvyslanectvá.
09 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Venezuela sa rozhodla pre diplomatickú odvetu voči nedávnemu rozhodnutiu kanadskej vlády, dočasne uzavrieť svoje veľvyslanectvo v Caracase a presmerovať všetku konzulárnu pomoc na svoje veľvyslanectvo v Kolumbii.


Venezuelské ministerstvo zahraničia tento krok označilo za „politické rozhodnutie“, ktoré je „ďaleko od toho, aby bolo iba administratívne“. Konanie Ottawy podľa nich vyznieva ako „pokračujúce nepriateľstvo“ voči Venezuele a odráža najmä ich „disciplinovanú podriadenosť agresívnej politike Donalda Trumpa voči venezuelskému ľudu a jeho demokratickým inštitúciám“.


Ministerstvo obvinilo Ottawu z podpory "perverznej finančnej blokády", ktorú Washington uložil Caracassu vo vyhlásenej "hospodárskej vojne". Odhaduje sa, že ekonomické sankcie už stáli ekonomiku krajiny Latinskej Ameriky viac ako 130 miliárd dolárov.


Venezuela dúfa, že Kanada už čoskoro obnoví suverenitu svojej zahraničnej politiky, aby podporila lepšie podmienky pre vzájomný dialóg a rešpekt v prospech oboch národov.


Kanada bola medzi prvými krajinami, ktoré uznali samozvaného, dočasného prezidenta Juana Guaidóa, vodcu neúspešného pokusu o prevrat. Kanadská ministerka zahraničných vecí, Chrystie Freeland označila Madurovu vládu za “plne diktátorský režim" a v januári uznala autoritu Guaidóa.


Na spoločnej tlačovej konferencii s kubánskym ministrom zahraničia, Freelandová plne použila skopírovanú rétoriku Washingtonu a znovu potvrdila podporu Kanady, Guaidóovi. Poznamenala zároveň, že Kanada má voči opozičnému politikovi, podporovaného Spojenými štátmi americkými "veľký rešpekt" a zároveň vyzvala na "mierový proces" podľa plánu “USA”, usporiadať slobodné a spravodlivé voľby vo Venezuele.


Kanada rovnako ako jej veľký sused USA, uvalili na Venezuelu sankcie, ktoré sa týkajú viac ako sto venezuelských úradníkov, ktorí sú obviňovaní za "podkopávanie demokratických inštitúcií".


Venezuela už nebude poskytovať služby na svojich konzulátoch v Kanade v reakcii na to, že Ottawa zatvorí svoje veľvyslanectvo v Caracase. Kanada musí vo svojej zahraničnej politike prestať používať americkú líniu.


Venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreaza v sobotu oznámil dočasné pozastavenie všetkých služieb na generálnych konzulátoch krajiny vo Vancouveri, Toronte a Montreale. Všetky ich funkcie spadajú pod venezuelské veľvyslanectvo v Ottawe, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.