OMV kupuje podiel na ťažbe plynu od Gazpromu, výjde ich skoro miliardu eur
08 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV zaplatí 905 miliónov eur ruskému Gazpromu za podiel 24,98 percenta na sibírskom ložisku zemného plynu. Podniky chcú spolupracovať aj na menších projektoch nákupu a predaja skvapalneného zemného plynu (LNG) a preskúmať možnosti spoločného rozvoja malých infraštruktúrnych projektov LNG.


OMV, ktorej stratégia počíta s rozvojom plynárenských aktivít, spolieha na výrazný nárast dopytu po zemnom plyne, ktorý je nízkoemisnou alternatívou ropy v energetike a ťažkej nákladnej doprave. Kúpa podielu v urengojskom ložisku napĺňa nízkonákladovú stratégiu OMV.

USA: Trump ohlásil dohodu s Mexikom o migrácii, clá odložil na neurčito
Americký prezident Donald Trump oznámil, že zamýšľané uvalenie ciel na tovar dovážaný z Mexika do Spojených štátov "odložil na neurčito" po tom, ako tieto krajiny "dosiahli a podpísali" v piatok večer (miestneho času) dohodu o obmedzení nezákonnej... Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Podľa predchádzajúcej dohody má ruský plynárenský gigant v budúcom roku OMV dodať 1,2 miliardy metrov kubických LNG. "Už viac ako 50 rokov dostávame spoľahlivé dodávky plynu z Ruska, teraz rozširujeme spoluprácu na LNG," povedal výkonný riaditeľ OMV Rainer Seele. "To prispeje k diverzifikácii zdrojov dodávok a pomôže nám zaistiť bezpečnosť dodávok v Európe," dodal.

Ťažba zo sibírskeho poľa má začať v budúcom roku, v roku 2026 má dosiahnuť asi 80 tisíc barelov ropného ekvivalentu denne. Celkové investície do náleziska majú do konca roka 2044 dosiahnuť 950 miliónov eur. Spoločnosť OMV v prvom štvrťroku vyrábala 474 tisíc barelov ropného ekvivalentu denne, z toho vyše 20 percent v Rusku. Do roku 2025 chce produkciu zvýšiť na 600 tisíc barelov denne. Obchod s Gazpromom musia ešte schváliť firemné a aj regulačné orgány. Predpokladá sa, že sa tak udejeešte v tomto roku.