Zeman odsudzuje návrh na ocenenie okupantov z roku 1968. Od Rusov žiada vysvetlenie
06 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Zeman chce od ruského veľvyslanca vysvetlenie k návrhu zákona, ktorý má uznať účastníkom okupácie z roku 1968 štatút vojnových veteránov. Na 13. júna ho pozval na Pražský Hrad. Podľa návrhu zákona vtedajší sovietski vojaci v Československu zabránili štátnemu prevratu. Na Twitteri to uviedol jeho hovorca Jiří Ovčáček, ktorý zároveň dodal, že český prezident tento návrh odsudzuje.


"Pán prezident si pozval na štvrtok 13. júna 2019 na Pražský hrad veľvyslanca Ruskej federácie Alexandra Zmejevského. Bude žiadať vysvetlenie vo veci návrhu ruského federálneho zákona, ktorý udeľuje status vojnových veteránov aj účastníkom okupácie ČSSR v roku 1968," napísal Ovčáček na Twitteri.

Návrh zákona už kritizovala česká diplomacia. Minister zahraničia Tomáš Petříček v pondelok na Twitteri napísal, že okupácia Československa bola v rozpore s medzinárodným právom.

"Ak sama ruská strana hovorí, že majú byť vyhlásení vojnovými veteránmi, znamená to, že nám oznamuje, že proti nám viedla vojnu," povedala doslova poslankyňa ODS Miroslava Nemcová.

Na návrh poslanca KDU-ČSL Mariana Jurečka zaradila Snemovňa na stredajšie popoludnie bod, v ktorom sa k snahe označiť okupantmi za vojnových veteránov vyjadrí.

Slovenská republika uzavrela v roku 1993 s Ruskom zmluvu o priateľských vzťahoch a spolupráci, podľa ktorej majú obe strany vôľu skoncovať s totalitnou minulosťou spojenou práve s okupáciou v roku 1968.

TRAGÉDIA: Autonehodu pri Trnave neprežil 24-ročný vodič
Polícia v nočných hodinách dokumentovala dopravnú nehodu neďaleko Trnavy, pri ktorej zahynul 24-ročný vodič. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Trnave Martina Kredatusová. Čítať ďalej
05 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Podľa tejto zmluvy podpísanej vtedajšími prezidentmi oboch krajín bola okupácia neprípustným použitím sily proti Československu a následne zotrvávanie sovietskych vojsk na československom území bolo neospravedlniteľné.