Takmer spôsobil diplomatickú katastrofu. Filipíny poslali päť rokov uskladnený odpad späť do Kanady
06 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Filipíny poslali kontajnery s nelegálnym odpadom späť do Kanady, ktoré boli uložené viac ako päť rokov v hlavnom meste ostrovného štátu a takmer viedli k zničeniu diplomatických vzťahov medzi krajinami, píše Le Monde.


Čína a Malajzia zároveň odmietajú prijímať odpad z vyspelých krajín a vyhlasujú, že sa nechcú stať globálnou skládkou odpadkov.

V piatok, 31. mája, poslali Filipíny tony odpadu späť do Kanady. Tie boli dopravené pred mnohými rokmi až sa nakoniec stali predmetom tvrdých sporov medzi oboma krajinami. Táto udalosť sa zhodovala s vyhláseniami niekoľkých krajín juhovýchodnej Ázie o ich neochote byť skládkou odpadkov pre Západ.

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte nariadil, aby bol materiál okamžite vyvezený do Kanady. V piatok opustila nákladná loď so 69 kontajnermi prístav Subic v severozápadnej Manile, ktorý býval americkou námornou základňou a vyrazil na miesto určenia.

"Baaaaaaaaa-bye, ako hovoríme," napísal filipínsky minister zahraničia Teddy Locsin na Twitteri, kde zverejnil fotografiu lode, ktorá opúšťa prístav.

Francúzsky denník uviedol, že pred niekoľkými dňami Malajzia oznámila svoj zámer vrátiť 450 ton plastového odpadu do Austrálie, Bangladéša, Kanady, Číny, Japonska, Saudskej Arábie, Spojených štátov a ďalších krajín. "Malajzia sa nestane svetovou skládkou," vyhlásil minister životného prostredia Yeo Bee Yina. "Nedovolíme, aby nás rozvinuté krajiny utláčali."

Ako noviny pripomenuli, Čína po dlhú dobu prijímala plastový odpad z celého sveta, ale v minulom roku to z ekologických dôvodov prestala robiť. Na jej miesto kandidovali rôzne krajiny juhovýchodnej Ázie, ktoré teraz opúšťajú svoje plány. Avšak ohromné ​​množstvo odpadov pokračuje do Malajzie, Indonézie a v menšej miere aj do Filipín, kde sa spory s Kanadou ťahajú niekoľko rokov.

SaS kritizuje vládu za jej postoj k registrovaným partnerstvám. Vraj ani prstom nepohne ...
SaS kritizuje vládu za jej postoj k registrovaným partnerstvám. „Ani prstom nepohne, aby sa tento ústretový krok k občanom s odlišnou sexuálnou orientáciou zrealizoval,“ vyhlasuje. Čítať ďalej
05 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Kanada sa zaviazala vrátiť odpad, ale svoj sľub v určenom čase do 15. mája nesplnila. V odozve Filipíny odvolali svojho veľvyslanca a konzulov z Ottawy. Prezidentov vyslanec Salvador dokonca hrozil, že okamžite vyhodí odpadky v kanadských teritoriálnych vodách, čím by celu situáciu zhoršil. Manila vyhlásila, že je pripravená prerušiť diplomatické vzťahy s Ottawou.

Odvoz odpadkov, ako dúfajú francúzske noviny, by malo zmierniť napätie medzi oboma štátmi. Kanadská ministerka ochrany životného prostredia Catherine McKennová sa vo štvrtok uistila, že vláda zmenila predpisy, aby v budúcnosti predišla podobným situáciám.