Dolár stráca na význame! Rusko a Čína sa dohodli na vzájomnom obchode v národných menách
06 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Rusko a Čína urobili ďalší krok k dedolarizácii obchodu. Obe krajiny sa dohodli na rozvoji bilaterálneho obchodu s použitím rubľa a jüanu.


Bol to len jeden z hlavných bodov rokovania medzi prezidentmi oboch krajín, ktorí v stredu rokovali v Moskve.


"Rusko a Čína majú v úmysle rozvíjať vzájomný obchod vo svojich národných menách," povedal Putin novinárom na tlačovej konferencii po rokovaní. Dodal, že oba štáty podpísali medzivládnu dohodu o rozšírení využívania jüanu a rubľa v bilaterálnych finančných operáciách.


Komentár Jana Baránka: Pomaly neprejde deň, aby mi niekto nevolal kvôli rakovine
05 | 06 | 2019 | Jan Baránek

Návrh dohody o vzájomnom obchode v národných menách bol zverejnený ešte počas rokovaní. Dokument stanovuje, že Moskva a Peking budú spolupracovať na vývoji národných platobných systémov a zároveň uľahčovať cezhraničné platby v národných a iných menách.


Rokovania priniesli aj ďalšie významné dohody. Ruská štátna jadrová spoločnosť Rosatom a China National Nuclear Power (CNNP) podpísali všeobecnú zmluvu o budovaní tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Xudapu v severovýchodnej Číne. Dohoda v hodnote 1,7 miliardy dolárov si dáva za ceľ realizovať stavby prvého bloku do októbra 2021 a druhý blok by mal byť spustený v auguste 2022.


V ďalšej dôležitej zmluve, ktorá nasledovala po rokovaniach na najvyššej úrovni, sa dohodli na budovaní spoločného podniku Ruský fond priamych investícií (RDIF), čínska spoločnosť Alibaba a ruská skupina Mail.Ru. Spoločný podnik bude zabezpečovať elektronický obchod so spoločnou investíciou 382 miliónov USD. Alibaba Group má poskytnúť približne 100 miliónov dolárov, zatiaľ čo zvyšok bude financovaný z ruskej strany.


Vysoké školy majú už dosť Lubyovej (SNS): Piati dekani jej zaslali list k zákonu o pedagógoch
Dekani v otvorenom liste zdôrazňujú, že doplňujúce pedagogické štúdium a rozširujúce štúdium majú realizovať len vysoké školy, nie organizácia zriadená ministerstvom. Čítať ďalej
06 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR

RDIF podpísala aj dohodu s China Investment Corporation (CIC) o vytvorení spoločného fondu pre vedeckú inováciu, do ktorého investuje až 1 miliardu USD.


„Očakávame, že tieto aktivity významne prispejú k rozvoju a implementácii najmodernejších technológií a riešení pre rozvoj ekonomík oboch krajín a posilnia tak naše vzájomné partnerstvo,“ povedal generálny riaditeľ RDIF Kirill Dmitriev.


Po rozhovoroch v Moskve sa prezidenti Putin a Xi Jinping presunú do Petrohradu, aby sa zúčastnili na jednom z najkľúčovejších výročných obchodných podujatí v Rusku. Očakáva sa, že počas ekonomického fóra v Petrohrade, ktoré trvá od 6. júna do 8. júna, budú podpísané ďalšie obchodné dohody v desiatkach miliárd dolárov, týkajúcich sa energetiky, priemyslu a financií.