Kšefty popri práci? Šéf daňových kriminalistov doteraz odmieta vysvetliť svoj veľký majetok
06 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó vlastní viacero nehnuteľností a rozľahlý areál pri svojej rodnej obci Jelenec. Pôvod majetku ale odmieta vysvetliť, informujú Aktuality.sk.


Ide o vysoko postaveného funkcionára Finančnej správy, ktorý ale nepodáva verejné majetkové priznanie. Zákon mu túto povinnosť neukladá. Jeho figuruje vo viacerých, ešte čerstvých, kauzách.

Jednou z nich je aj prenájom priestorov pre pobočku jeho útvaru v Prešove od človeka, ktorý podnikal s Makóovou partnerkou. Dagmar Kapusníková reprezentovala aj súkromnú bezpečnostnú službu Lama SK, ktorá čelila podnetom na neštandardné zamestnávanie a vyplácanie mzdy.

Makó v minulosti pracoval ako majster v akciovke NAD, pôsobil na ministerstve vnútra a bol konateľ súkromnej bezpečnostnej služby ABAS SR Management. Na svojej terajšej pozícii je od roku 2014.

Počas kariéry získal vo svojom rodisku nemalé majetky. Vlastní tam tri rodinné domy, jeden z nich je prázdny. Domy s pozemkami podľa katastra nadobudol v rokoch 2006 až 2016.

Makó vlastní s Kapusníkovou aj veľký areál na okraji obce, ktorý kúpili v roku 2018. Jeden z Makóových susedov tvrdí, že ide o bývalé družstvo. Noví vlastníci ho údajne prerábajú na stojisko pre kamióny. Ku kúpnej cene, ani účelu využitia areálu sa nikto relevantný nevyjadril.

Dánsko: Šéfka opozičných Sociálnych demokratov deklarovala volebné víťazstvo
06 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Investigatívna novinárka nadácie Zastavme korupciu Xénia Makarová považuje nedostatok informácii o Makóovom majetku a jeho podnikateľské zámery za problém. Za problémové považuje aj preverenie pomerov majetku verejných funkcionárov. Dôvodom je možnosť prepísania majetku na príbuzného, presne tak, ako to urobil Ladislav Bašternák.

Kapusníková bola do konca roka 2018 spoločníčkou vo firme Eurogold Game, ktorej aktíva dosahovali výšku 330-tisíc eur. Jej podiel bol polovičný.

Makó má tiež väzby na bödörovcov. Povedal, že sa ich cesty stretli v pracovnej oblasti. S Bödörom mladším si dokonca tyká.