USA dokážu viesť vojnu s hocikým, aj s rozprávkovými bytosťami
05 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americkí zákonodarcovia zabudli povedať svojim voličom, že prijatím zákona DETER (Zákon na obranu volieb proti trollom z nepriateľských režimov), považujú svojich Amerických občanov zá bábky v rukách internetových trollov a nie za zrelých a vyspelých občanov, ktorí sú slobodní vo svojej voľbe a dokážu si aj sami zodpovedne vybrať osud svojej krajiny. Povedal to jeden z vrcholných ruských senátorov.


Zákon DETER v pondelok jednomyseľne prijal americký senát. Jednotné hlasovanie je v týchto dňoch veľmi zriedkavý výskyt v americkom senáte. Legislatíva pridáva do existujúceho zoznamu porušovania zákona o prisťahovalectve aj „neoprávnený zásah do volieb v USA“ a zakazuje všetkým podozrivým, okrem iných vecí, získať víza do USA, alebo im hrozí vyhostenie z krajiny.


„Toto je pravdepodobne prvý zákon v histórii, zameraný na ochranu pred rozprávkovými postavami. A nie je to len kvôli pôvodnému významu slova„ troll“, ale najmä preto, že akákoľvek možnosť zahraničného internetového zasahovania do amerického volebného procesu nebola nikdy preukázaná,“ napísal na svojom Facebookovom profile Konstantin Kosačev, vedúci Výboru pre zahraničné záležitosti Hornej komory ruskej Dumy.


Je to už tri roky, odkedy demokrati prehrali prezidentské voľby v USA a stále nie sú ochotní vzdať sa svojej rozprávky o zahraničnom sprisahaní. V skutočnosti sa iba snažia ospravedlniť svoju neschopnosť „za každú cenu“. Pokračujú v tom aj po tom, čo Muellerova správa nenašla žiadny dôkaz k tvrdeniam o tajnej dohode medzi Donaldom Trumpom a Ruskom v roku 2016.


Zákon DETER je iba ďalším prejavom „úplnej neúcty Kongresu voči americkým voličom, pretože tí sú týmto považovaní za bábky v rukách akýchsi virtuálnych postáv [trollov], a nie za zrelých občanov s vlastným názorom a presvedčením,“ dodáva Kosačev.


Washington však môže z novej legislatívy získať dvojnásobok, varuje. Americkým orgánom to totiž umožní chváliť sa „víťazstvami vo vymyslených virtuálnych vojnách“ a zároveň by sa mohli zamerať na disidentské hlasy. Zákon zabezpečuje, že „každý zahraničný blogger, ktorý napísal niečo zlé o USA, by mohol byť odsúdený na prakticky akýkoľvek trest,“ vysvetľuje ruský senátor.