Trump vylúčil Indiu z colnej únie (GSP) a teraz čelí odvete.
04 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Podľa predsedu indického obchodného orgánu indické orgány zavádzajú recipročné opatrenia na boj proti nepriateľskému pohybu Washingtonu, aby zbavili krajinu preferenčného obchodného štatútu USA.


Americký prezident Donald Trump v sobotu nariadil vylúčiť od 5. júna Indiu z colnej únie (tzn. Programu všeobecných systémov preferencií - GSP). Podľa podmienok programu mohla krajina vyviezť do USA Bez poplatkov tovar za približne 5,6 miliardy USD.


"India by mohla reagovať na rozhodnutie USA, vylúčiť Indiu z GSP tým, že od budúceho mesiaca zavedie odvetné clá,” povedal v reakcii na Washington predseda Rady pre podporu obchodu v Indii (TPCI) Mohit Singla.


Hlavný denník o tejto možnosti písal 15. mája 2019


India odkladá odvetné clá voči USA až po voľbách.
India opäť predĺžila lehotu na odvetné uloženie ciel pre dovoz amerických výrobkov o ďalší mesiac. Dillí dúfa, že obchodný spor s Washingtonom, sa po ukončení všeobecných volieb a vytvorení novej vlády definitívne vyrieši. Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič

„Odhaduje sa, že tento krok bude znamenať dodatočné záťaženie amerických tovarov, dovážaných z USA do Indie,vo výške 290 miliónov USD ročne“ dodal Singla.


Rozhodnutie USA o vylúčení Indie a zavedení ciel na indický tovar, bolo údajne vyvolané odmietnutím Dillí poskytnúť americkým spoločnostiam neobmedzený prístup na rastúci spotrebiteľský trh v Indii. Program GSP umožňuje rozvojovým krajinám bezcolné obchodovanie s USA. V roku 2017 sa India stala najväčším príjemcom programu.


„India je silný trh a jeho ekonomické základy sú zdravé. Vylúčenie z GSP nebude mať veľký vplyv na naše hospodárstvo, pretože indický vývoz počítal s touto situáciou,“ povedal Singla. „Z programu GSP profitovali aj USA, pretože sprostredkovateľské vstupy, ktoré poskytla India, pomohli udržať konkurencieschopnosť priemyslu v Amerike.“