Trump si twítuje čo chce. Moskva netuší, čo mu behá po rozume
04 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Kremeľ hovorí, že ruskí špecialisti aj naďalej pôsobia vo Venezuele. Nič sa nemení a Moskva nemá potuchy, na čo myslel americký prezident Donald Trump, keď napísal na svojom Twitteri, že Rusko stiahlo svojich ľudí z krajiny zasiahnutej krízou.


Uprostred novej série príspevkov na svojom obľúbenom Twitteri napísal Trump v pondelok aj to, že Rusko údajne informovalo Washington o tom, že „odstránilo väčšinu svojich ľudí z Venezuely“.



Toto vyhlásenie Moskvu vcelku udivilo, keďže o týchto svojich ”krokoch” nemá vôbec žiadnu informáciu.


"Zdá sa, že ide o nesprávny výklad nejakých informácií v novinách,” domnieva sa hovorca Kremľa, Boris Peskov.


Wall Street Journal, odvolávajúc sa na svoje vlastné zdroje, informoval, že ruský vojenský a technický personál opustil Venezuelu. Denník vysvetlil, že údajný odchod viac než tisícky zamestnancov bol vyvolaný neschopnosťou Caracasu zaplatiť ruských vojenských expertov zo spoločnosti Rostec.


Spoločnosť túto informáciu odmieta a uvádza, že počet jej zamestnancov „vo Venezuele sa nemení už mnoho rokov“, zatiaľ čo čísla v novinách  “preháňajú desaťnásobne“.


Moskva a Caracas majú dlhú históriu vojenskej a technickej spolupráce. Tá prekáža Washingtonu, ktorý chce vyšachovať Moskvu z krajiny. Spojené štáty považujú Venezuelu za svoj vlastný „dvor“.


Venezuela je od februára v bezútešnej situácii a len veľmi ťažko sa vysporadúva s vnútornou destabilzáciou krajiny po tom, ako americký pokus zosadiť prezidenta Madura a nahradiť ho svojim samozvaným „dočasným prezidentom“ Juanom Guaidóom, zlyhal.