Strana Spolu má ďalší problém: Nové informácie k pozemkovej kauze primátorky Prievidze Macháčkovej!
04 | 06 | 2019 I Roman Suchý, Zuzana Vargová

Katarína Macháčková chce svoj pozemkový škandál čo najrýchlejšie upratať. Kauza sa naťahuje už mesiace. Komisia, ktorá ho rieši, sa snaží o detailné vyšetrenie. To sa ale Macháčkovej nepáči, tak isto ako členom zastupiteľstva, kde má väčšinu primátorka. Informácie priniesol portál Glob.sk.


Macháčkovej pozemkový škandál sa vyšetruje vďaka medializácii prípadu portálom Glob. Ešte na jeseň minulého roka sa ukázalo, že nezaradená poslankyňa Národnej rady Katarína Macháčková prišla k pozemkom, na ktorých dnes stojí jej dom, čudným spôsobom.

Pozemky kedysi patrili mestu Prievidza, kde Macháčková pôsobila ako poslankyňa. Pozemky chcela najskôr získať štandardne, teda odkúpením od mesta. Keď jej plán nevyšiel, rozhodla sa obísť pravidlá a k pozemkom sa údajne dostala cez “biele kone.” Kauzou sa po medializácii začali zaoberať aj poslanci NR SR.

Choroby, tisíce migrantov na uliciach, preplnené centra. Situácia v Bosne je zúfalá
Tisíce migrantov a utečencov uviazli v Bosne na ceste do západnej Európy. Zúfalo potrebujú humanitárnu pomoc, varuje Medzinárodný Červený kríž, ktorý upozorňuje, že niektorí z nich už pri pokuse nájsť bezpečné útočisko... Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Macháčková však vtedy ešte nebola poslankyňou NR SR. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií preto posunul celú kauzu mestu Prievidza, kde o ňom rozhoduje špeciálna komisia zložená z miestnych poslancov naprieč politickým spektrom. V komisii tak Macháčková nemá väčšinu a to napriek tomu, že sa o to snažila.

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva 13. mája sa Macháčková pokúsila ukončenie svojej kauzy urýchliť. Zasadnutie mestského zastupiteľstva sa takmer končilo. Rozprával akurát Peter Krško, člen strany SPOLU a predseda Komisie pre uplatňovanie Ústavného zákona č.357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, teda tej komisie, ktorá rieši Macháčkovej kauzu. Najprv hovoril o majetkových priznaniach poslancov. Tento bod bol riadne zaradený do programu schôdze.

Po tom, čo tému majetkových priznaní poslanci vyriešili, začal Krško hovoriť o činnosti komisie. “Podľa mňa sa to naťahuje,” povedal o vyšetrovaní kauzy poslankyne Macháčkovej.

Obavy pretrvávajú. Poslanecký prieskum na D4/R7 nepriniesol dobré správy
Obavy o spodnú vodu na Žitnom ostrove podľa poslancov opozičného hnutia OĽaNO pretrvávajú. Uviedli to po poslaneckom prieskume, ktorý sa uskutočnil v utorok v rámci stavby D4/R7. Opoziční poslanci vyzvali predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, aby on a... Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | TASR


To, že vyšetrovanie tejto kauzy trvá už niekoľko mesiacov, nie je vina komisie. Tá si vyžiadala dokumenty a zvukové záznamy z mestského zastupiteľstva v roku 2006, ktoré majú dokázať, že Macháčková mala o pozemky skutočne záujem.

Faktickou poznámkou mu odporoval poslanec Richard Takáč, ktorý je tiež členom komisie. Bol prekvapený, že Krško hovoril poslancom o veciach, ktoré sú ešte len v štádiu riešenia a nie sú ukončené.

Keď dohovoril, okamžite sa k slovu prihlásila poslankyňa Helena Dadíková, ktorá sa do zastupiteľstva taktiež dostala za stranu SPOLU.“Podávam poslanecký návrh, aby mestské zastupiteľstvo prijalo uznesenie, ktorým uloží komisii povinnosť, aby predložila na najbližšie zasadnutie zastupiteľstva doklady a písomnosti za účelom prijatia rozhodnutí,”navrhla Dadíková. “Komisia je poradný orgán. Rozhodnutie nemôže prijať nikto iný, len toto zastupiteľstvo,” povedala.

Danko zas táral v Bielorusku. Veľa politických strán znamená nebezpečenstvo, povedal. To myslí vážne?
Slovensko a Bielorusko majú veľký potenciál pre spoluprácu. Uviedol to predseda Národnej rady SR Andrej Danko po stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | TASR


 Z videozáznamu zo zasadnutia je zrejmé, že Dadíková mala tento návrh vopred pripravený a že zo strany poslancov SPOLU išlo o okatú snahu urýchliť vyšetrovanie. Primátorka podotkla, že vyšetrovanie je pridlhé a že na rozhodnutie existuje 60 dňová lehota. To však nemusí platiť, pokiaľ poslanci čakajú na dokumenty a rozhodovanie neviazne kvôli ich nečinnosti. Snaha popohnať rozhodnutie však Macháčkovej nevyšla.

Zdalo sa, že zastupiteľstvo návrh odsúhlasí a komisii prikáže už na júnovom zastupiteľstve predložiť materiály. Komisia má zasadať už 6. júna, potrebné materiály stále doručené neboli a mohlo by to tak znamenať, že by sa pred členov komisie ani nedostali.

Našťastie zasiahla kontrolórka mesta Henrieta Gebrlinová, ktorá poslancov upozornila, že nemajú právo komisii prikázať nič, pretože je tvorená zo zákona. Môžu jej len odporučiť, čo sa nakoniec aj stalo. Poslanci prijali uznesenie, na základe ktorého odporučili komisii predložiť zastupiteľstvu potrebné náležitosti. Komisia tak môže svoje podozrenia preveriť v pokoji a bez nátlaku.

ŠKANDÁL: V Bratislave na gynekológii si pacienti pre poruchu počkajú na teplú vodu pár dní
V Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Bratislave, konkrétne v gynekologicko – pôrodníckej časti, je odstávka teplej vody z dôvodu nepredvídateľnej udalosti, kedy prišlo k poruche prívodu teplej vody v zmiešavacej stanici. Čítať ďalej
04 | 06 | 2019


Rozhodnutie o tom, či Macháčková porušila zákon alebo nie, bude prijímať mestské zastupiteľstvo, v ktorom má primátorka väčšinu. Je preto viac ako nepravdepodobné, že by sa rozhodlo o uznaní jej previnenia. Snaha jej poslancov o urýchlenie rozhodnutia komisie kvôli tomu vyvoláva množstvo otáznikov.

Poslanec Takáč si myslí, že Macháčková má obavy z prevalenia nejakých nových skutočností a snaží sa tomu zabrániť.

Komisiu zaujímali záznamy z roku 2006, kedy prebehol celý proces, počas ktorého primátorka žiadala mesto o pozemky. Žiadosť stiahla až na konci celého procesu, kedy sa zistilo, že keďže je poslankyňou, musela by pozemok kúpiť pomocou verejnej obchodnej súťaže. To bol zrejme kameň úrazu.

Primátorka opakovane tvrdí, že ide o náhodu a že na získanie pozemkov rozhodne nezneužila svoju funkciu.

Spojené štáty uvalili ďalšie sankcie. Na Kubu dokonca zakázali zájazdy!
inisterstvo financií Spojených štátov zakázalo v utorok skupinové vzdelávacie zájazdy na Kubu a zrušilo i povolenie na export súkromných lietadiel a lodí na tento ostrov ležiaci v Karibskom mori. Informovali o tom agentúry AP a AFP. Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | TASR


Podľa zistení portálu Glob.sk prejavila Macháčková ešte v roku 2006 záujem o mestské pozemky v Prievidzi. Nepodarilo sa jej ich však na prvý pokus získať. O dva mesiace neskôr sa o tie isté parcely zaujímali dve rodiny –Milan Simušiak s manželkou Soňou a Helena Ondrušková z Prievidze.

Mestské zastupiteľstvo, v ktorom vtedy sedela Macháčková, prevod parciel odsúhlasilo. Prešli dva mesiace a obaja kupcovia už pozemky nechceli a rozhodli sa ich predať. Mesto predkupné právo nevyužilo a tak pozemky skončili v rukách Jozefa Kobelu, ktorý ich kúpil spolu s manželkou.

Po tom, ako Macháčková aj s týmto v zastupiteľstve súhlasila, poskytla kupujúcej strane právne služby. Z pozemkov sa stali stavebné pozemky, kde vyrástli dve novostavby rodinných domov. V roku 2015 prejavila záujem o jeden z nich dcéra Macháčkovej - Barbora Kútna - spoločne s manželom.

RADÍME: Sociálna poisťovňa neodstráni dlžníka zo zoznamu, dokonca ani po osobnom bankrote
Po vyhlásení osobného bankrotu poisťovňa od svojich dlžníkov pohľadávky viac nevymáha. To však neznamená, že týmto aktom prestáva byť dlžník dlžníkom. Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | TASR


Dom s pozemkom kúpili za 89-tisíc eur. O dva roky neskôr ho vymenili za štvorizbový byt v Prievidzi, ktorého vlastníkom nebol nik iný než Macháčková. Na konci celého procesu sa dostala k domu na pozemkoch, ktorých predaj odsúhlasila ešte ako mestská poslankyňa roky dozadu.

Macháčková tvrdí, že ide o náhodu. Dôkazy však tvrdia niečo iné. Glob.sk má k dispozícii dokument, ktorý má potvrdzovať Macháčkovej záujem o pozemky ešte pred tým, ako sa spustil proces predaja.

Polčas rozpadu OĽaNO pokračuje: Poslanec Alan Suchánek odchádza do strany Spolu
Doterajší člen poslaneckého klubu OĽaNO Alan Suchánek mení politický dres. Vstupuje do mimoparlamentnej strany Spolu-občianska demokracia. Informovala o tom hovorkyňa strany Silvia Hudáčková. Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


V uznesení z rokovania Mestskej rady mesta Prievidze z februára 2006 sa píše, že Katarína Macháčková požiadala o kúpu mestských pozemkov za účelom výstavby rodinného domu. Číslo parcely podľa dokumentov sedí s číslom vyššie spomínaného pozemku.