Rusko odvolalo z Venezuely svojich poradcov. Vieme prečo
04 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Rusko odvolalo z Venezuely veľkú časť vojenských poradcov a vyhodnocuje schopnosť režimu prezidenta Nicolasa Madura čeliť rastúcemu tlaku Spojených štátov. Napísal to v nedeľu denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na osoby blízke ruskému ministerstvu obrany. Podľa Moskvy sú ale údaje amerického denníka prehnané.


Experti Rost (na Západe známe ako Rostec) podľa newyorského denníka cvičili venezuelských vojakov a radili pri nákupe výzbroje. Ich odchod z Venezuely bol postupný. Dôvodom je nedostatok zbrojných kontraktov s Ruskom. Moskva zistila, že Madurov režim už nemá peniaze na to, aby platil služby vyplývajúce z predchádzajúcich kontraktov.

Hovorca spoločnosti informáciu The Wall Street Journal spochybnil. Počty poradcov uvádzané americkým listom sú podľa neho v skutočnosti desaťnásobne nižšie, zloženie poradenských tímov sa roky nezmenilo. "Technickí špecialisti periodicky do krajiny prichádzajú opravovať a obsluhovať skôr dodanú techniku. V týchto dňoch napríklad skončila technická obsluha lietadiel," povedal nemenovaný hovorca.

Ruská firma bude vyrábať klobásy pomenované po Stalinovi
Ruská spoločnosť na spracovanie mäsa Zvenigovskij z mesta Šelanger v Marijskej republike oznámila, že čoskoro začne vyrábať klobásy pomenované po bývalom sovietskom diktátorovi Josifovi Stalinovi. Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | TASR


Stiahnutie poradcov ukazuje ruské limity pôsobenia v Latinskej Amerike v čase, kedy samotné Rusko prechádza ťažkým hospodárskym obdobím, napísal The Wall Street Journal. Zároveň ide o ranu pre Madura, ktorý pomoc Ruska a Číny často vydával za príznak priazne globálnych veľmocí v čase jeho sporu s Washingtonom.

Rost, ktorý riadi priateľ prezidenta Vladimira Putina Sergej Čemezov, čelí finančným problémom, pretože americké sankcie zablokovali niekoľko veľkých kontraktov. Osoby blízke ruskej vláde podľa amerického denníka tvrdia, že Rost začal porovnávať politické bonusy podpory Madurovej vlády s rastúcou slabosťou venezuelského režimu, čo viedlo k strategickému rozhodnutiu obmedziť styky s Caracasom. "Myslia si, že bitka je stratená," citoval ruský zdroj.