Netanjahu prisľúbil prepašovať do zákona teokraciu, ktorú vytýka Iránu
04 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čelí novým obvineniam, že chce do zákona prepašovať náboženstvo. Podľa dostupných správ je údajne pripravený podporiť rodovú segregáciu vo verejných priestoroch výmenou za koaličnú podporu.


Yair Lapide, poslanec modro-bielej koalície, v utorok napísal na svojom Twitteri, že Netanjahu "ustúpil požiadavkám" strán Jednotného judaizmu Tóry (UTJ). Navrhovaný segregačný zákon označil za “viac ako šialený.” Lapide dodal, že zosúladením zákona s požiadavkami izraelskej ultra-ortodoxnej frakcie predseda vlády riskuje, že bude predkladať rovnaké teokratické zákony, ktoré 20 rokov vytýka Iránu.


Lapidov komentár prišiel vzápätí po tom, ako unikla Netanjahuova ponuky pre UTJ. Oplátkou za koaličnú podporu Netanjahu ponúkol náboženskej strane zmenu izraelského práva "ktoré povolí oddelenie mužov od žien pri verejnom vzdelávaní, počas verejných podujatí, alebo iných verejných služieb.” Ponuku však podmieňoval tým, aby toto rozdelenie pohlaví „nepredstavovalo diskrimináciu“ podľa už platného izraelského práva.


Únik informácií rozhneval aj členov strany Yisrael Beytenu v čele s bývalým Netanjahuovým koaličným spojencom, Avigdorom Liebermanom, bývalým ministrom obrany. Vyhlásil, že Netanjahuova strana Likud „sa vzdala všetkých požiadaviek Haredi, ktoré presadzovala v koaličných rokovaniach“.


Liebermanova podpora bola pre Netanjahua nevyhnutná, aby po aprílových voľbách dokázal dať dohromady koalíciu pravicových a pravoslávnych strán. Koalícia sa však minulý týždeň rozpadla pre nezhody medzi Liebermanom a náboženskými stranami, ktoré požadovali oslobodenie ultra-ortodoxných Židov od služby v izraelskej armáde.