Čínske podniky uvažujú pri eskalácii obchodnej vojny s USA o presune výroby do Ruska
04 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Malé a stredné podniky v Číne uvažujú o presune výroby do Ruska. Pod tlakom obchodnej vojny s Washingtonom sa to javí ako univerzálna možnosť.


Vyplýva to z vyjadrenia generálneho tajomníka Čínskeho združenia zámorského rozvoja (CODA), Hea Zhenweia, ktorý to povedal agentúre RIA Novosti ešte pred zasadnutím Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade (SPIEF).


Obchod medzi Čínou a USA vytvárajú v najväčšej miere hlavne malé a stredné podniky, zatiaľ čo bilaterálny obchod medzi Čínou a Ruskom realizujú poväčšine iba veľké štátne podniky. To sa však môže zmeniť.


„Mnohé malé a stredné podniky v Číne, orientované na vývoz, však teraz čelia ťažkostiam. Zvýšením dovozných ciel na čínsky tovar do USA z 10% na 25%, sa týmto podnikom takpovediac zatvorili dvere. Tieto spoločnosti musia zvýšiť ceny svojich výrobkov a dúfať, že americkí spotrebitelia zaplatia toto zvýšenie zo svojich vreciek, a to je sotva pravdepodobné,“ dodal.


V týchto drsných podmienkach musia čínske spoločnosti primárne zabezpečiť svoju existenciu. "Musia premýšľať o premiestnení výroby do Ruska," povedal a dodal, že "čínsky tovar vyrobený v Rusku by sa mohol ďalej predávať v Spojených štátoch a dokonca aj v Európe” a nepodliehal by zvýšeniu ciel.


Zvyšovanie ciel na oboch stranách v poslednom čase výrazne zhoršilo vzájomnú platobnú bilanciu. Washington zvýšil clá na čínsky dovoz vo výške približne 200 miliárd USD, z 10 na 25 percent. V reakcii na to Peking v sobotu (1.6.2019) zaviedol clá na americký dovoz vo výške 60 miliárd dolárov.


Obchod medzi Ruskom a Čínou zaznamenal v minulom roku historický rast okolo 25 percent na celkových 108 miliárd USD, čím prekonal všetky prognózy. Podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina Čína je, a aj naďalej bude partnerom Ruska. Nedávno povedal, že sa tieto dve krajiny tešia zo svojich historicky najlepších obchodných a hospodárskych väzieb.