Spraví si konečne rigorózku? Danko v Bielorusku rokoval o vzájomnom uznávaní diplomov
03 | 06 | 2019 I TASR

Bielorusko ponúka potenciál na spoluprácu vo viacerých oblastiach, okrem ekonomiky aj vo vzdelávaní a zdravotníctve, najmä vzhľadom na to, že Slovensku bude onedlho chýbať zdravotnícky personál. Po pondelkovom stretnutí s predsedom dolnej komory bieloruského parlamentu Vladimirom Andrejčenkom to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko.


"S úsmevom vravím, že keď Ukrajinci obľubujú Poľsko, my by sme mali radšej vzhliadať k Bielorusom a umožniť im pracovať alebo šíriť ich vzdelanie u nás," povedal Danko na brífingu.

Ako ďalej informoval, bude sa zasadzovať za vzájomné uznávanie diplomov na Slovensku a v Bielorusku a v tejto záležitosti osloví aj ministerku školstva Martinu Lubyovú.

Predseda Snemovne reprezentantov bieloruského Národného zhromaždenia Vladimir Andrejčenko počas rokovania so slovenskou delegáciou predostrel ambíciu užšej spolupráce Slovenska s Vyšehradskou štvorkou. Danko odpovedal, že ročné slovenské predsedníctvo v zoskupení sa v závere júna skončí, avšak prisľúbil, že o tejto téme bude hovoriť so svojím českým partnerom Radkom Vondráčkom, ktorého krajina v júli preberie predsedníctvo vo V4.

Komunisti mali ľudí jednoducho všade. Agent ŠtB údajne radil britskému premiérovi Wilsonovi
Poradca niekdajšieho britského labouristického premiéra Harolda Wilsona spolupracoval s československou tajnou službou a odovzdal jej napríklad informácie z rozhovorov predsedu vlády s americkým prezidentom Lyndonom Johnsonom. S odvolaním sa na... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Danko pripomenul, že počas slovenského predsedníctva sa uskutočnilo viacero rozšírených rokovaní krajín V4 na úrovni parlamentov. V rozšírenom formáte figurovalo osobitne Francúzsko, Nemecko či štáty Beneluxu.

"Je dôležité, aby sa V4 prezentovala na bilaterálnej úrovni viac, pretože po tom období, kedy sme mali problém vysvetľovať postoj k migrácii, sa nás niektorí aj v EÚ začali báť," povedal Danko a zdôraznil, že podobné kontakty s Bieloruskom a tiež pobaltskými štátmi "majú svoj význam".

Šéf dolnej komory bieloruského parlamentu ďalej hovoril o rozvoji ekonomickej spolupráce, pričom poukázal na rastúci objem zahraničného obchodu. V roku 2018 dosiahol 218 miliónov dolárov a rastúcu tendenciu podľa neho vykazuje aj v roku 2019.

ŠKANDÁL: Stranu Spolu do eurovolieb financoval vydavateľ denníka SME
Beblavému a spol prispela na transparentný účet akciová spoločnosť Prvá slovenská investičná skupiny (PSIS), ktorá je podľa mediálne.sk väčšinovým vlastníkom (60%) vydavateľstva Petit Press, a.s.. Spoločnosť vydáva denník Sme a spravuje aj webovú... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Predsedníčka skupiny priateľstva so Slovenskom v bieloruskom parlamente Ľudmila Dobrynová, ktorá zároveň riadi výbor pre financie, v rozhovore pre novinárov uviedla, že Bielorusko má záujem o slovenské odborné kapacity v oblasti jadrovej energetiky, pričom Slovensku zase môže ponúknuť produkty svojho strojárskeho či ľanového priemyslu.

Danko poukázal, že podnikateľská spolupráca s Bieloruskom by sa mohla rozvíjať aj v kontexte jeho členstva v Eurázijskej hospodárskej únii, ktorá predstavuje rozsiahly bezcolný priestor.

"Musíme investovať do našich ozbrojených síl," vajatal opäť Kiska. Z čoho to ale zaplatíme?
Občanom je potrebné vysvetľovať, že investície do obrany krajín sú potrebné. Rovnako potrebná je aj väčšia vzájomná spolupráca medzi NATO a Európskou úniou. Povedal to prezident Andrej Kiska na pondelkovom Plenárnom zasadnutí Parlamentného... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | TASR


Predseda slovenského parlamentu počas rokovaní pozval predstaviteľov bieloruského zákonodarného zboru na oslavy 75. výročia SNP do Banskej Bystrice v auguste tohto roku. V rámci pondelkového programu v Minsku si Danko pozrel v múzeu druhej svetovej vojny aj expozíciu venovanú 1. česko-slovenskému partizánskemu oddielu v ZSSR a jeho veliteľovi kapitánovi Jánovi Nálepkovi, ktorého si Bielorusi podľa Danka "veľmi vážia". Pri tejto príležitosti Danko uviedol, že Slováci za posledných 30 rokov zanedbali budovanie podobných inštitúcií.