Poriadny trapas. Slovenskému hotelu unikli tisíce osobných údajov
03 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Nie je zatiaľ vôbec jasné, ako dlho boli informácie na uložene na stránke. Obsahovali aj prístupové údaje s heslami do interného systému. Informujú o tom aktuality.sk.


Dáta z rezervačného systému Hores slovenského hotela Boboty boli voľne prístupné na webe. Zverejnené bolina známej internetovej stránke Ulož.to, kde ich našiel český bezpečnostný expert Michal Špaček. Ten následne zverejnil na facebookovom profile správu, ktorú hotelu z Vrátnej doliny zaslal v marci.

V databáze bolo medzi dátami dostupných 20 používateľských účtov vrátane hesiel a informácie o približne 14 800 rezerváciách. Niektoré dokonca obsahovali informácie o osobných dokladoch.

Špaček sa domnieva, že dáta pochádzali z apríla 2017. Hotel informoval zákazníkov, ale aj Úrad na ochranu osobných údajov. Celá vec v štádiu riešenia.

Nieje doposiaľ známe, kto dáta zverejnil, či išlo o hackerský útok alebo ako dlho boli informácie voľne dostupné na webe. Špaček na svoj facebookový príspevok doteraz odpoveď nedostal, hotel sa zatiaľ k situácií nevyjadril. Problémový súbor z úložiska medzičasom zmizol.

Preč s totalitou! Demonštranti na Ukrajine strhli bustu sovietskeho maršala Žukova
Ukrajinskí demonštranti strhli mohutnú bustu sovietskeho armádneho maršala Georgija Žukova. Incident sa stal v nedeľu v Charkove, druhom najväčšom meste Ukrajiny, informovala tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | TASR


Úrad na ochranu osobných údajov o incidente vie, hoci doposiaľ mu nebol nahlásený ako porušenie ochrany osobných údajov v zmysle GDPR. „Všetky dostupné informácie sú momentálne predmetom analýzy úradu, aby sa určil ďalší postup. Nakoľko ide o aktuálny proces, nie je možné sa k činnosti a krokom úradu bližšie vyjadriť,“ povedala inštitúcia v reakcii pre Živé.sk.