Eduard Chmelár: Prečo sa nezúčastním na inaugurácii novej hlavy štátu
03 | 06 | 2019 I Eduard Chmelár
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky ma oficiálne pozval na slávnostnú schôdzu NR SR pri príležitosti zloženia sľubu prezidentky Slovenskej republiky. Túto pozvánku si veľmi vážim tak ako si vážim úrad hlavy štátu, preto som považoval za česť a povinnosť toto pozvanie prijať. Po dnešnom vyhlásení Zuzany Čaputovej v relácii TV Markíza Na telo musím svoju účasť prehodnotiť.


Novozvolená prezidentka dala najavo, že jej je nemilé, že kancelária predsedu parlamentu pozvala aj „neúspešných kandidátov“. Argumentovala tým, že „doteraz tu taká tradícia nebola, ale beriem to na vedomie“. Mrzí ma, že to vníma takto, ja na jej mieste by som svojich súperov na takejto udalosti privítal veľmi rád. Aj v tomto je medzi nami zásadný rozdiel. Alebo minimálne v rozpore slov a činov, lebo prejavom novej kultúry v politike by mala byť aj určitá veľkorysosť k protivníkom. Takto kultúrne vojny nezastavíme. Takto nedosiahneme zmierenie spoločnosti a ukončenie studenej občianskej vojny sa nám vzďaľuje míľovými krokmi. Ale ľudia rozhodli a ja túto voľbu v plnej miere rešpektujem.

Keďže však nerád chodím tam, kde nie som vítaný, rešpektujem aj postoj nastupujúcej hlavy štátu k jej súperom a jej potrebu cítiť sa na takejto slávnosti komfortne. Preto musím pozvanie predsedu NR SR s vďakou odmietnuť. Zostáva mi už len veriť, že nová prezidentka Slovenskej republiky zvládne výkon svojej funkcie lepšie ako štátny akt inaugurácie. Želám to jej osobne i celému Slovensku.

&theater