Vlastenecký cestovný ruch. Čínski dovolenkári sa vzdali amerických destinácií v dôsledku obchodnej vojny
02 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Po prvýkrát za posledných 15 rokov klesol počet čínskych turistov prichádzajúcich do USA, ktoré sa tešili z ich obrovskej kúpnej sily. Čínsky turizmus v porovnaní s rokom 2017 vlani klesol o takmer 10 %, čo predstavuje takmer 300 tisíc cestujúcich. V roku 2018 sa rozhodlo navštíviť USA len približne 2,9 milióna čínskych turistov. Vyplýva to z údajov Národného úradu pre cestovný ruch a turizmus USA (NTTO). Informácie úrad získal z amerických colných formulárov. 


Čínsky cestovný ruch do USA od roku 2003 neustále rástol. Počet návštevníkov z Číny dosiahol v roku 2017 piate miesto za Kanadou, Mexikom, Britániou a Japonskom. Číňania však predbehli ostatné krajiny sumou cestovného vývozu na všetky účely vrátane vzdelávania. Minulý rok utratili v USA 35,3 miliardy dolárov, čo predstavovalo približne 14% z celkového objemu 251,4 miliárd dolárov.


Pokles môže byť len dočasný, vzhľadom na rastúcu strednú triedu v Číne. Očakáva sa, že čínsky cestovný ruch do Spojených štátov v roku 2019 porastie o 2% a podľa NTTO dosiahne v roku 2023 4,1 milióna návštevníkov.


Výsledkom varovného poklesu návštevnosti je aj prebiehajúci obchodný spor medzi oboma stranami. V minulom roku Čína vydala bezpečnostné varovanie týkajúce sa nebezpečenstva vycestovania do USA. Varuje o „častých“ prípadoch streľby a lúpeží. Washington odpovedal rovnakým upozornením pri cestách do Číny.


Oba štáty vydali začiatkom tohto roka ďalšie cestovné varovania, ktoré upozorňujú na riziko svojvoľného zadržania. Výstrahy prišli bezprostredne po zatknutí výkonnej predstaviteľky spoločnosti Huawei Meng Wanzhou v Kanade. Tento krok vtedy Peking vyprovokoval k zatknutiu dvoch kanadských občanov v Číne.