Prielom Zelených v Nemecku: V preferenciách predbehli CDU/CSU a sú prví
02 | 06 | 2019 I Peter Králik

Zelení sa prvýkrát v predvolebnom prieskume v Nemecku stali stranou s najväčšími volebnými preferenciami. Volilo by ich 27 percent opýtaných. O jedno percento tak strana, ktorá slávila v Nemecku úspech vo voľbách do Európskeho parlamentu, predbehla vládnucich kresťanských demokratov kancelárky Angely Merkelovej.


Týždeň po voľbách do Európskeho parlamentu by podľa prieskumu agentúry Forsa voľby do nemeckého Spolkového snemu vyhrali Zelení, vládna CDU/CSU by získala o percentuálny bod menej a dosiahla by na 26 percent hlasov. Informoval o tom web stanice n-tv.

Tretie miesto by obsadili sociálni demokrati. Dvanásť percent hlasov, ktoré by podľa prieskumu dostali, je však doteraz najnižšou nameranou hodnotou SPD v prieskumoch agentúry Forsa.

Protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD) by za SPD zaostala len o percentuálny bod a získala by 11 percent hlasov. Do parlamentu by sa rovnako ako teraz dostali aj slobodní demokrati (FDP) s ôsmimi a Ľavica so siedmimi percentami hlasov.

Rastúca podpora zelených sa prejavila už vo voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa v Nemecku konali minulú nedeľu. S 20,5 percentami hlasov sa stali druhou najsilnejšou stranou po CDU/CSU s 28,9 percentami. SPD získala len 15,8 percenta. Pre obe zoskupenia koaličnej vlády Angely Merkelovej to znamenalo doteraz najhorší výsledok v európskych voľbách.