Medzi Palestínčanmi a Židmi sa dnes v mešite Al-Aksá strhli násilné potýčky. (VIDEO)
02 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

V mešite Al-Aksá v Jeruzaleme prepukli násilnosti po tom, ako izraelské sily umožnili židovským osadníkom vstúpiť do mešity na Deň Jeruzalema, čo vyvolalo masové protesty. Tie viedli až k ostrejším potýčkam s políciou, ktorá niekoľko demonštrantov zatkla. Úrady hlásia aj niekoľko zranení.


Izraelčanom je zvyčajne bránené vstúpiť na sväté miesto počas posledných 10 dní moslimského svätého mesiaca Ramadánu, kedy moslimskí veriaci ostávajú ešte stále v mešite. Je to po prvý raz za približne 30 rokov, čo Izraelčania nerešpektovali palestínsku obyčaj a vybrali sa do vnútra tejto mešity v inkriminovanom čase.





Televízna stanica Al-Jazeira uvádza, že židovskí osadníci sa zhromaždili mimo mešity a polícia sa rozhodla, že ich nechá takto konať.


Palestínčania vo vnútri mešity protestovali proti vstupu Izraelčanov. Niektorí dokonca začali hádzať na osadníkov stoličky a iné predmety. Izraelská polícia následne vstúpila do mešity a pomocou slzného plynu, zvukových bômb a gumených nábojov zatkli niekoľko Palestínčanov.







Polícia potom mešitu uzamkla, aby zabránila protestujúcim Palestínčanom vrátiť sa späť dovnútra, informoval denník Haaretz.  


Deň Jeruzalema sa koná práve dnes a oslavuje okupáciu východného Jeruzalema na konci šesťdňovej vojny z roku 1967. V posledných rokoch táto udalosť zaznamenala nárast zúčastnených Židov, ktorí navštívia túto oblasť.


Najvyšší súd zamietol v máji žiadosť podanú aktivistami z Chrámovej hory, v ktorej žiadali, aby im bol povolený do mešity prístup práve na Jeruzalemský deň. Polícia však uviedla, že v minulosti bolo zvykom odmietnuť takýto prístup židom, ale tento krát konečné rozhodnutie súd ešte nevydal.


V Jeruzaleme by mohlo dôjsť k ďalším násilnostiam počas plánovaných pochodov v meste. Palestínčania už uzatvárajú svoje obchody v očakávaní výtržností, keďže ich demonštrácie zvyčajne izraelské úrady obmedzujú.