Liptovský Mikuláš má vlastnú suvenírovú bankovku, jej predaj spustili v nedeľu
02 | 06 | 2019 I tasr

Nulovú suvenírovú eurobankovku mesta Liptovský Mikuláš si verejnosť môže zakúpiť od nedele. Predaj dopoludnia spustilo liptovskomikulášske informačné centrum.


Zakúpiť si bude možné bankovky s poradovým číslom od 101 do 8500. „Predaj je obmedzený maximálne na päť kusov na osobu s poradovým číslom bankovky do 2000. Ostatné bankovky sú v ponuke maximálne 20 kusov na osobu. Ich celkový počet v predaji je 8500 kusov,“ uviedla riaditeľka Informačného centra mesta Liptovský Mikuláš Jana Piatková. Zároveň upozornila na to, že pri spustení predaja bankovky je v nedeľu možná platba len v hotovosti. V ostatné dni budú môcť zákazníci použiť aj platobnú kartu.

Bankovka vychádza v náklade 10.000 kusov. „Je na nej zobrazený Kostol sv. Mikuláša ako najstaršia stavebná pamiatka mesta. V jeho popredí je socha Naša matka od Alojza Štróbla, ktorá je v parížskom Louvri evidovaná ako výtvor patriaci medzi najdokonalejšie sochy sveta. V našom meste sa jej bronzový odliatok nachádza pri vstupe do Galérie P. M. Bohúňa,“ priblížil primátor mesta Ján Blcháč s tým, že obidve tieto atraktivity sú súčasťou historického centra mesta Liptovský Mikuláš.

Hlina opäť perlil, nechce viesť "kultúrnu zákopovú vojnu". Istanbulský dohovor mu nevadí
02 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Cieľom novej Euro souvenir bankovky je podporiť a spropagovať atraktivity Liptovského Mikuláša v Európe. Tiež zvyšovať povedomie verejnosti o najzaujímavejších kultúrnych pamiatkach, turistických lokalitách či známych osobnostiach mesta. Cieľovou skupinou sú turisti, ale aj zberatelia a nadšenci numizmatiky.