Islamský štát sa prihlásil k trom bombovým útokom v Kábule
02 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Afganske hlavné mesto Kábul v nedeľu zasiahli tri bombové teroristické útoky, pri ktorých prišli o život najmenej dvaja ľudia a 24 ďalších sa zranilo.


Prvá bomba bola umiestnená v autobuse, ktorý prepravoval vysokoškolských študentov. Bomba v autobuse vybuchla v obytnej štvrti západného Kábulu a zabila jednu osobu. O 20 minút neskôr boli odpálené dve ďalšie bomby, ktoré explodovali priamo na mieste činu. Toe boli umiestnené pri ceste, uviedol hovorca ministerstva vnútra Nasrat Rahimi. 


Druhý smrteľný prípad nahlásila až nemocnica a nie je jasné, ktorý výbuch bol príčinou tohto smrteľného zranenia.  Pri výbuchoch boli medzi desiatkami zranených údajne aj dvaja novinári.


Islamský štát (IS, predtým ISIS) sa prihlásil k zodpovednosti za všetky tri útoky v Kábule, pričom ako dôvod udal, že autobus mal prevážať menšinových šiítskych moslimov a následné výbuchy boli cielené na bezpečnostné sily a novinárov, ktorí sa na mieste zhromaždili v reakcii na prvý výbuch.


Afganské mesto bolo otrasené sériou nedávnych bombových útokov a samovražedných útokov islamistov a Talibanu. V piatok samovražedný atentátnik Talibanu zabil štyroch afganských civilistov, keď mal v pláne zaútočiť na americký konvoj. O deň skôr zahynulo pri útoku IS šesť ľudí, keď sa samovrah odpálil na afganskej vojenskej akadémii.


Dňa 24. mája výbuch v mešite zabil dvoch ľudí, vrátane kazateľa. Zranilo sa aj 16 ľudí, avšak vtedy sa žiadna skupina neprihlásila k zodpovednosti za útok.