Chcete víza? Váš Facebook prosím! Spojené štáty chcú lustrovať aktivity na sociálnych sieťach
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americké ministerstvo zahraničných vecí začalo požadovať od žiadateľov o víza, aby predložili päťročnú históriu svojich účtov na sociálnych médiách. Ich nedodaním alebo zatajením sa žiadatelia môžu vystaviť „vážnym dôsledkom v procese prisťahovalectva“.


Turisti, obchodní cestujúci, dočasní návštevníci, ako aj tí, ktorí žiadajú o trvalý pobyt, musia vyplniť nové formuláre. Tie už obsahujú aj kolónku, ktorá od žiadateľov požaduje uviesť ich „hlavnú“ platformu, ktorú používajú na sociálnych sieťach. Žiadatelia majú tiež možnosť uviesť, že nepoužívajú sociálne siete, ale ministerstvo zahraničných vecí varuje, že klamstvo o takomto používaní by malo „vážne dôsledky prisťahovalectva".


Žiadatelia musia tiež poskytnúť aj históriu svojich telefónnych čísel, e-mailových adries a históriu cestovania za posledných päť rokov. Dotazník obsahuje aj otázky, či sa členovia rodiny podieľajú na „teroristických aktivitách“, hoci nie je jasné, prečo by mal niekto na takúto otázku odpovedať kladne.


Ide o dôležitý nástroj na odhaľovanie teroristov, hrozieb pre verejnú bezpečnosť a iných nebezpečných jednotlivcov,“ uvádza ministerstvo a vysvetľuje, že informácie sú zhromažďované za účelom spracovávania úplnej previerky protiteroristických kontrol. V žiadosti o víza by si nakoniec mohli vyžiadať dokonca aj viac, napríklad kompletnú históriu cestovania.


Politika je voči cestujúcim nespravodlivá a vystavuje ich subjektívnemu rozhodovaniu vládnych úradníkov, ktorí by si mohli mylne vykladať online dotazník. Americký zväz občianskych slobôd vzniesol proti týmto novinkám námietky už minulý rok a dodal, že takéto nedorozumenia, ktoré by mohli byť úmyselné, sú jednoducho „Nežiadúce.“


Existuje reálne riziko, že preverovanie sociálnych médií bude nespravodlivo zacielené na prisťahovalcov a cestujúcich z moslimských krajín. Môže viesť k diskriminačným zamietnutiam víz, bez toho, aby predstavovali akékoľvek riziko pre ochranu národnej bezpečnosti ,“ uviedla Hina Shamsi, riaditeľka Národného bezpečnostného projektu ACLU.


Kontroverzná politika je súčasťou režimu „extrémnej previerky“, ktorý vychádza z noviniek zavedených exekutívou prezidenta Donalda Trumpa z marca 2017. Cestovný ruch do USA odvtedy neustále klesá. Prejavuje sa to najmä medzi návštevníkmi z Blízkeho východu, Afriky a zo všetkých oblastí, ktoré boli najviac ovplyvnené Trumpovým tzv. „Moslimským zákazom“.