Rusko je presvedčené o "zákonnosti" invázie do Československa, píše sa v novej ruskej legislatíve
01 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Rusi považujú obsadenie Československa armádami Varšavskej zmluvy v roku 1968 za zákonnú akciu. Tento názor sa stane oficiálnym výkladom, ktorý bude podložený čerstvým zákonom Ruskej federácie.


Poslanecké frakcie ruskej Dumy sa dohodli na návrhu zákona, ktorý prizná okupantom z roku 1968 štatút veteránov ozbrojených síl. Popri sociálnych výhodách hovorí zákon aj o "oprávnenom vstupe legálne pozvanej armády Sovietskeho zväzu na území ČSSR v auguste 1968", píše forum24.cz.

Návrh zákona presadzuje frakcia komunistickej strany. Vznikol z iniciatívy dlhoročného moskovského prokurátora a priameho účastníka okupácie Československa, Jurija Petroviča Sinelšikova, ktorý je poslancom dumy. Sinelšikov je hrdým účastníkom okupácie a zákon o bojových veteránoch je jeho "srdcovou záležitosťou".

VIEME MEDZI PRVÝMI: Fico je v Izraeli, dôvodom sú problémy so srdcom
Denník Pravda na svojej stránke zverejnil informácie o zdravotnom stave šéfa strany Smer-SD Roberta Fica. O tom, kde sa nachádza, nevedeli ani niektorí členovia vedenia strany. Čítať ďalej
31 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Rokovania sa zúčastnili mnohí - zástupcovia všetkých parlamentných frakcií, členovia Výboru pre obranu, zástupca ministerstva zahraničných vecí, zástupcovia verejných organizácií a priami účastníci sovietskej okupácie, ktorí sa dnes nazývajú "bojoví veteráni". Hlavným rečníkom za bol prvý podpredseda štátneho výboru Dumy pre prácu, sociálnu politiku a záležitosti veteránov Nikolaj Vasilievič Kolomeytsev.

Sinelšikov informoval o vykonaní analýzy materiálov. Tie podľa neho jasne dokazujú, že účastníci operácie Dunaj "konali zákonne a boli to svedomití bojovníci, ktorí úprimne slúžili svojej vlasti a záujmom krajín Varšavskej zmluvy".

Poslanec ďalej poznamenal, že vstup sovietskych vojsk bol reakciou na žiadosť väčšiny členov prezídia Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu a tiež členov československej vlády, ktorí vtedy písali do Moskvy, aby im bola urýchlene poskytnutá vojenská pomoc v "boji proti kontrarevolučným silám".

Spojené štáty "varujú" Indiu. Dôvodom je nákup ruských systémov S-400
Washington opäť upozornil Indiu na možné následky pokračovania s nákupom ruského protiraketového obranného systému S-400. Aj napriek varovaniu ostáva postoj Indie k zachovaniu dohody pevný. Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Stretnutia sa zúčastnilo viac ako 60 osôb, vrátane asi štyridsiatich veteránov z trinástich regiónov regiónov Ruskej federácie. Výsledkom je uznesenie, ktoré vyzýva poslancov Štátnej dumy, aby tento návrh zákona urýchlene podporili.

Komunistický poslanec Jurij Petrovič Sinelšikov je docentom trestného práva a zároveň prokurátorom. Narodil sa v roku 1947 v obci Bogucharovo v regióne Tula. Po štúdiu na strednej škole nastúpil do sovietskej armády, v rokoch 1966 až 1969 slúžil v skupine sovietskych vojsk v Nemecku.

V auguste roku 1968 sa zúčastnil operácie "Dunaj", čo bol názov pre vojenskú okupáciu Československa. Tiež si zahral v propagačnom dokumentárnom filme "Varšavská zmluva", ktorý rozpráva o "špecifických udalostiach". Študoval na Právnom inštitúte v Charkove, kde v roku 1973 absolvoval s vyznamenaním.

Sinelšikov potom začal pracovať ako vyšetrovateľ a prokurátor. V roku 1981 bol prevelený do vysokej funkcie na Prokuratúre ZSSR. V roku 1985 obhájil svoju dizertačnú prácu na tému "prokurátorský dohľad nad implementáciou legislatívy v oblasti verejného vzdelávania". V roku 1987 bol menovaný za žalobcu v Moskve. Od roku 1994 bol námestníkom hlavného prokurátora mesta Moskvy.

Sinelšikov je tiež predsedom rady Verejnej organizácie veteránov moskovskej prokuratúry.

Chcete víza? Váš Facebook prosím! Spojené štáty chcú lustrovať aktivity na sociálnych sieťach
Americké ministerstvo zahraničných vecí začalo požadovať od žiadateľov o víza, aby predložili päťročnú históriu svojich účtov na sociálnych médiách. Ich nedodaním alebo zatajením sa žiadatelia môžu vystaviť „vážnym dôsledkom v procese... Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Preslávil sa aj svojou vedeckou prácou na tému "Verejné výzvy smerujúce k porušeniu územnej celistvosti Ruskej federácie". Na schôdzach Štátnej dumy sa aktívne zapája do rozpravy ohľadom procesnej a trestnoprávnej legislatívy.

Medzi jeho ocenenia a tituly patrí aj čestný titul "Ctihodný právnik Ruskej federácie". Tento diplom udeľuje priamo prezident Ruskej federácie. Uznesením generálnej prokuratúry mu bola udelená medaila "Čestný pracovník prokuratúry Ruskej federácie" a je tiež držiteľom vyznamenania "Za vernosť zákonu".