Komentár Leonida Savina: Čo odporúčajú analytici RANDu v boji s „príliš veľkým“ Ruskom
01 | 06 | 2019 I Leonid Savin (Fond strategickej kultúry)

Jeden zo spôsobov, ako oslabiť Rusko je podporiť liberalizáciu Bieloruska


Korporácia RAND vydala štúdiu  Overextending and Unbalancing Russia. Assessing the Impact of Cost-Imposing Options („Príliš veľké a nevyvážené Rusko. Posúdenie vplyvu nákladových možností“). Jedná sa o kolektívnu prácu skúsených diplomatov - bývalého námestníka ministra zahraničných vecí pre európske záležitosti a veľvyslanca USA pri EÚ Jamesa Dobbinsa, profesora a profesionálneho vojenského spravodajcu Raphaela Cohena a ešte siedmich analytikov RANDu .


Táto štúdia je súborom odporúčaní na tému, ako by Spojené štáty mali využiť slabé stránky Ruska a jeho zraniteľné miesta, aby ešte viac obmedzili jeho politické a hospodárske príležitosti. Čo sa odporúča?


Ekonomická časť obsahuje štyri odporúčania: ďalší nárast ťažby a exportu energonosičov v USA; rozšírenie sankcií voči Rusku a zapojenie iných krajín do zavádzania protiruských sankcií ; pomôcť Európe nájsť nových dodávateľov LNG (vyradiť ruský plynovod z európskeho trhu); podpora migrácie kvalifikovaných pracovníkov a vzdelanej mládeže z Ruska do iných krajín.


Časť geopolitiky opisuje šesť scenárov, ktoré oslabujú Rusko a pokrývajú nielen RF, ale aj susedné (bývalé sovietske) krajiny.


Podľa analytikov RANDu  by bol v prípade dodávok zbraní na Ukrajinu zasiahnutý najzraniteľnejší bod Ruska. Akékoľvek zvýšenie dodávok amerických zbraní pre Ukrajinu by malo byť starostlivo „kalibrované“, aby sa zvýšili výdavky Ruska na zachovanie svojich záväzkov, ale nevyprovokovať omnoho širšiu konfliktnú situáciu, v ktorej by Rusko, vďaka svojmu susedstvu s Ukrajinou, malo oproti Spojeným štátom oveľa väčšie výhody. Experti RANDu túto možnosť považujú za prvoradú, pričom od nej očakávajú najväčšie prínosy pre Ameriku, hoci uznávajú, že sú s ňou spojené vysoké riziká.


Na druhé miesto kladú dôraz na zvýšenie podpory sýrskych militantov, pričom špecifikujú potrebu vyhnúť sa akejkoľvek ďalšej destabilizácii regiónu a potrebe zohľadniť rozdrobenosť a úpadok sýrskej opozície.


Tretím najdôležitejším miestom v geopolitických scenároch RANDu, zameraných na oslabenie Ruska, je  podpora liberalizácie Bieloruska. Dobbins, Cohen a ich kolegovia si zároveň uvedomujú, že takéto akcie s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolajú silnú odvetnú reakciu Ruska, čo povedie k celkovému zhoršeniu situácie v Európe a neúspechu Spojených štátov. Podľa analytikov RANDu je riziko určite vysoké, ale výhody môžu byť značné.


Štvrtým scenárom je rozšírenie kontaktov, ktoré USA nadviazali na Južnom Kaukaze.


Piatym scenárom je zníženie ruského vplyvu v Strednej Ázii. A nakoniec šiestym scenárom je organizovanie prevratu v Podnestersku a stiahnutie ruských vojsk z oblasti (mierotvorný kontingent).


V odporúčaniach v boji proti „príliš veľkému“ Rusku až zarážajúco bije do očí fakt, že  päť zo šiestich amerických scenárov je zameraných na tzv. blízke zahraničie Ruskej federácie.


Opatrenia navrhované analytikmi RANDu v časti, ktorá sa venuje informáciám a ideológii hovoria samy za seba: podkopávanie dôvery vo volebný systém Ruska; šírenie názoru, že ruská politická elita neslúži záujmom spoločnosti; podnecovanie k protestom a nenásilnému odporu; podkopávanie obrazu Ruska v zahraničí.


Podrobne sa zvažujú navrhované vojenské opatrenia proti Rusku. Jedným z odporúčaní je presun bombardérov do oblastí, z ktorých by kľúčové ruské strategické ciele boli v dosahu bombardovacích lietadiel. Autori dokumentu, vypracovaného v RANDe, veria, že toto opatrenie bude mať vysokú pravdepodobnosť úspechu a nepredstavuje veľké riziko, nakoľko bombardéry môžu mať základňu mimo zóny dosahu väčšiny okrídlených rakiet, ktoré má vo výzbroji Rusko.


Možnosť dodatočného nasadenia taktických jadrových zbraní v Európe a Ázii, analytici RANDu vyhodnotili skepticky. Z ich pohľadu najmenej efektívnou možnosťou je varianta presunu raketových obranných systémov NATO k ruským hraniciam. Namiesto toho navrhujú uviesť do prevádzky nové nízkoprofilové bombardéry s ďalekým dosahom. Analyzuje sa aj možnosť zvýšenia počtu diaľkovo ovládaných útočných bezpilotných lietadiel.


Dokument tiež poukazuje na nákladnú povahu vývoja systémov protiraketovej obrany a kozmických zbraní, berúc do úvahy, že Rusko je schopné ubrániť sa proti týmto zbraniam spôsobmi, ktoré sú oveľa lacnejšie, v porovnaní s výrobnými nákladmi týchto systémov v Spojených štátoch.


Niektoré vojenské opatrenia, ktoré sa uvádzajú v dokumente RANDu už Pentagon vyvíja ako súčasť  Tretej stratégie zámeny. Americký vojenský rozpočet poukazuje na skutočnosť, že nárast vojenskej moci v Spojených štátoch nekončí.