Sudcovia napísali ministrovi, chýbajú im justiční čakatelia
31 | 05 | 2019 I TASR

Na Slovensku je v súčasnosti len 14 justičných čakateľov, ktorí sú podľa Združenia sudcov Slovenska (ZSS) jediní oprávnení odborne sa pripravovať na výkon funkcie sudcu všeobecného súdu. Združenie, ktoré v najbližších troch rokoch očakáva odchod takmer 300 sudcov, sa preto rozhodlo listom obrátiť na ministra spravodlivosti Gábora Gála a premiéra Petra Pellegriniho.


"Vyzývame vládu SR na okamžité (urýchlené) odstránenie alarmujúceho stavu personálnej poddimenzovanosti justičných čakateľov zabezpečením podmienok na vypísanie výberových konaní na justičných čakateľov, v tomto roku orientačne na 80 voľných miest a etapovite aj v ďalších nadchádzajúcich rokoch v uvedenom rozsahu," píšu sudcovia. Vláda podľa nich neplní svoj program, ktorý obsahuje aj záväzok prijatia opatrení na stabilizáciu personálneho obsadenia súdov a zefektívnenia obsadzovania voľných miest sudcov.

ZSS tiež poukazuje na to, že výsledky hromadných výberových konaní sudcov za rok 2018 ukázali nízku odbornú úroveň veľkej väčšiny uchádzačov. Úspešnosť v nich bola okolo 30 percent. "Európska komisia konštatovala, že na dobré fungovanie justičného systému sú potrební aj pracovníci s vhodnou kvalifikáciou, ktorí majú zabezpečenú priebežnú odbornú prípravu, bez ktorej je ohrozená kvalita konaní a rozhodnutí," dodávajú sudcovia.

KĽDR po neúspešnom jadrovom summite údajne popravila svojich vyslancov
Severná Kórea údajne popravila svojho osobitného vyslanca v Spojených štátoch po zlyhaní druhého summitu severokórejského vodcu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa konal vo februári vo Vietname. Informovala o tom v piatok... Čítať ďalej
31 | 05 | 2019 | TASR


Zhruba 120 miest justičných čakateľov zrušila v roku 2011 reforma bývalej ministerky Lucie Žitňanskej, ktorá sa snažila otvoriť justíciu a pretrhnúť početné rodinné väzby v nej. Žitňanská vtedy vyčítala, že justícia klonuje samu seba, keď sudcovia rozhodujú, kto bude sudcom bez akejkoľvek verejnej kontroly. Neskôr kritizovala svojho nástupcu Tomáša Boreca za obnovenie inštitútu justičných čakateľov.

V minulosti mali justiční čakatelia viac-menej isté, že sa z nich po zložení justičnej skúšky stanú sudcovia. V situácii, keď bolo na súdoch 130 justičných čakateľov, to prakticky znamenalo, že sa sudcom nemôže stať nikto iný. Ministerstvo za Žitňanskej zistilo, že viac ako polovica z justičných čakateľov sú príbuzní ľudí z justičného prostredia.

Dnes musia justiční čakatelia absolvovať spolu s ostatnými uchádzačmi rovnaké hromadné výberové konanie, po ktorom sa z nich stanú kandidáti na sudcov. Žitňanská v minulosti na úkor zrušených čakateľských miest navýšila na súdoch počty vyšších súdnych úradníkov. Podľa ZSS to však nie je plnohodnotná náhrada za justičných čakateľov, nakoľko vyšší súdni úradníci sú len akýsi pomocníci sudcov.