Nezvládnutie digitálnej transformácie môže ovplyvniť bezpečnosť Európy
31 | 05 | 2019 I TASR

Nezvládnutie digitálnej transformácie môže ovplyvniť hospodársku bezpečnosť Európy. Zhodli sa na tom účastníci Jarnej ITAPY, ktorá sa konala tento týždeň v Bratislave.


"Nie je ľahké vyrovnať sa s výzvami štvrtej priemyselnej revolúcie. Ak technologická zmena nenaplní očakávania, môže mať rušivý vplyv na hospodársku bezpečnosť," upozornil koordinátor pre ekonomické a environmentálne aktivity OBSE Vuk Žugić. OBSE je organizácia, ktorá aj v minulosti kládla dôraz na zvyšovanie bezpečného prostredia, nielen na ekonomický rast.

A tak, ako sa v minulosti angažovala v rôznych miestach konfliktov v Európe, dozorovala transparentnosť a korektnosť vo voľbách či podporovala protikorupčné praktiky, tak aj dnes chce byť nápomocná pri výzvach, ktoré vyplývajú z digitálnej transformácie.

Podľa podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho v prípade, že sa ľudia nebudú digitálne vzdelávať, jedného dňa bude na Slovensku armádu nezamestnaných. Podľa štúdie

Trump: USA zavedú na tovar z Mexika päťpercentné clo za neriešenie migrácie
Spojené štáty s platnosťou od 10. júna uvalia päťpercentnú colnú tarifu na všetok tovar z Mexika. Ide o opatrenie, ktoré bude platiť dovtedy, kým neprestanú "ilegálni migranti" prichádzať cez mexické územie do USA, vyhlásil vo štvrtok podľa... Čítať ďalej
31 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Svetového ekonomického fóra „The Future of Jobs", povedie automatizácia vo svete v nasledujúcich rokoch k zániku 75 miliónov pracovných miest, no vytvorí aj potenciál pre vznik nových 133 miliónov pozícií. Podľa aktuálnych odhadov je pomer ľudskej práce a techniky 71 % ku 29 % na vykonanie jednej úlohy. Už v roku 2022 sa má tento pomer zásadne zmeniť – 58 % času má mať človek a 42 % technika. Podľa odhadov Svetového ekonomického fóra bude nejakú formu preškolenia potrebovať viac ako polovica pracovníkov 54%.

Na konferencii Jarná ITAPA 2019 vyše 70 expertov zo Slovenska i zahraničia predstavilo aj inovatívne riešenia z oblasti smart cities, inteligentnej dopravy aj dátového štátu.