NASA: Röntgenový obraz odhaľuje celú oblohu v úžasných detailoch (VIDEO)
31 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

NASA vydala neuveriteľný röntgenový obraz mapujúci celú nočnú oblohu počas 22-mesačného obdobia a odhalila nádherný nebeský ohňostroj.


Fascinujúci obraz, ktorý vo štvrtok vydala NASA, zachytilo zariadenie NICER  (Neutron star Interior Composition Explorer - prekl. red. zariadenie pre skúmanie vnútorného zloženia neutrónových hviezd). Venuje sa najmä štúdiu neutrónových hviezd prostredníctvom zachytávania ich röntgenového žiarenia. Neutrónové hviezdy sú jedinečné prostredia, v ktorých sú súčasne dôležité všetky štyri základné sily prírody. 


Obraz je výsledkom 22 mesiacov práce a zberu dát, s jasnými škvrnami, kde sa oblúky röntgenových lúčov zbiehajú, čo predstavuje najviac pozorované miesta počas misie NICER.


Výskum prebieha v rámci misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici, so zameraním na určenie veľkosti neutrónových hviezd. Tie sú vlastne hustými pozostatkami mŕtvych hviezd. 


NICER mapuje rôzne kozmické zdroje, počas obletov vesmírnej stanice, ktorá obieha okolo Zeme každých 94 minút. Tento obrázok zobrazuje jeho nočnú aktivitu.


NASA dúfa, že rozsiahla mapa by jej mohla napokon umožniť lepšie pochopiť slnečné sústavy a prípadne odhaliť doposiaľ neznáme zdroje.