USA sú pripravené sankcionovať mechanizmus obchodovania EÚ s Iránom.
30 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Washington je pripravený uvaliť sankcie proti európskemu finančnému mechanizmu zúčtovania obchodných transakcií (INSTEX - Instrument in Support of Trade Exchanges), ktorý by umožnil pokračovanie obchodov medzi EÚ a Iránom. Takto dnes varoval americký osobitný zástupca pre Irán Brian Hook.


V januári tohto roku oznámilo Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo vytvorenie finančného kanála, ktorý umožní „legitímny obchod“ s Iránom v dôsledku sankcií USA voči tejto islamskej republike.


"Ak tento mechanizmus medzi EÚ a Iránom začne fungovať, USA sú pripravené uvaliť sankcie na akúkoľvek činnosť podliehajúcu obmedzeniam," povedal Hook počas svojho brífingu.





Pri príležitosti založenia INSTEXu, v januári tohto roku, uviedla nemecká ministerka zahraničia Heiko Maas, že “Jasne týmto vyjadrujeme svoju snahu nehovoriť len o udržaní jadrovej dohody s Iránom, ale vytvárame týmto možnosť pre vzájomné obchodné vzťahy," povedala vtedy Maas novinárom po stretnutí s európskymi partnermi v Bukurešti.


"Toto je podmienka pre splnenie záväzkov, ktoré sme voči Iránu prijali, aby sme od neho mohli požadovať, že nezačne s vojenským obohacovaním uránu," uviedla Maas.


Platobný kanál umožňoval európskym krajinám pokračovať v obchodovaní s Iránom aj po prvom kole uvalenia sankcií voči Iránu zo strany USA. Od svojho vzniku však čelil ostrej kritike Washingtonu, ktorý tvrdil, že nevidí žiaden dopyt po takomto mechanizme.