Rusko ostro kritizuje Kosovo. Má ísť o "ďalšie zastrašovanie a provokáciu"
29 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová uviedla, že Moskva považuje zadržanie trinástich Srbov kosovskými špeciálnymi jednotkami len za ďalšiu provokáciu Kosova.


Vyhlásenie bolo uverejnené na internetových stránkach ruského ministerstva zahraničia. "Inváziu kosovsko-albánskych špeciálnych síl do srbských obcí na severe regiónu ráno 28. mája a zadržanie trinástich miestnych Srbov považujeme za ďalšiu provokáciu Prištiny," uvádza sa v texte.

Tento krok je podľa Zacharovej zameraný na zastrašovanie a nátlak voči nealbánskej populácii. V posledných rokoch bolo údajne dopredu dohodnuté, že kosovské špeciálne jednotky nebudú zasahovať na severe krajiny. No nestalo sa tak, a to opakovane za asistencie Medzinárodných síl pre Kosovo.

Zacharová zdôraznila, že takéto "vzdorné správanie Kosovčanov je priamym dôsledkom mnohoročnej snahy o ich podporu zo strany EÚ a USA". Podľa nej si kosovskí predstavitelia "zvykli na to, že všetky provokácie vždy postupne zmiznú".

Bolton: Za útokmi na tankery je takmer s istotou Irán
Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton v stredu uviedol, že za nedávnym útokom na tankery pri pobreží Spojených arabských emirátov (SAE) stojí "takmer s istotou" Irán. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
29 | 05 | 2019 | tasr


"Takéto kroky vedú k podnecovaniu medzietnického napätia a zbavujú významu dlhodobé úsilie medzinárodného spoločenstva na mierové riešenie konfliktov," poukázala hovorkyňa ministerstva zahraničia.

Správa tiež upozorňuje na to, že Rusko vyzýva "medzinárodné patróny Prištiny, aby sa postavili proti kosovsko-albánskym radikálom a zabránili ďalšiemu rastu konfliktu s nepredvídateľnými dôsledkami".

Prezident Srbska Alexander Vučić dal príkaz uviesť ozbrojené sily Srbska a zvláštne sily ministerstva vnútra do plnej pohotovosti takmer ihneď potom, čo boli Srbi zadržaní v Kosove.

Vučić tiež uviedol, že kosovská polícia zadržala Rusa, ktorý je členom dočasnej misie OSN v Kosove. Následne ruské ministerstvo zahraničia proti jeho zadržaniu ostro protestovalo. Lídri Kosova jeho zadržanie obhajujú tým, že uvedený ruský občan údajne kládol odpor bezpečnostným silám. Podľa médií bolo niekoľko ľudí zranených, vrátane spomínaného občana Ruska. Ten bol nakoniec v ten istý deň prepustený.