Papua-Nová Guinea: Premiér Peter O'Neill odstúpil po týždňoch politického chaosu
29 | 05 | 2019 I tasr

Premiér Papuy Novej Guiney Peter O'Neill v stredu oficiálne odstúpil zo svojej funkcie po tom, ako prišiel o podporu parlamentu počas týždňov politického rozvratu v tejto oceánskej krajine.


O'Neill svoje rozhodnutie oznámil v zákonodarnom zbore v hlavnom meste Port Moresby a následne si vyslúžil aplauz poslancov. Podľa jeho slov ho v úrade nahradia pravdepodobne vo štvrtok.

Analytici tvrdia, že politický chaos by mohol zdržať realizáciu plánovaných projektov zameraných na ťažbu prírodných zdrojov, informovala tlačová agentúra Reuters. Jednou z príčin úsilia o zosadenie premiéra bola práve narastajúca nespokojnosť obyvateľstva s tým, že chudobní ľudia nemajú osoh z ťažobných projektov.

O'Neill, ktorý viedol krajinu od roku 2011, po prvý raz avizoval svoj odchod z funkcie na tlačovej konferencii v nedeľu. Premiér sa poďakoval, že mohol byť na čele krajiny, pričom pripomenul aj svoje úspechy - vlaňajšie hosťovanie summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) či posilnenie sektorov zdravotníctva a školstva.

Hlavným kandidátom na jeho nástupcu je opozičný líder Patrick Pruiatch.