Nikto si vraj nič nevšimol. Sevilla bude mať novú mešitu, miestni s ňou nesúhlasia
29 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Sevilla, mesto s hlbokou katolíckou tradíciou, bude mať svoju prvú mešitu po 700 rokoch.


Juhošpanielske mesto má zaujímavú históriu pretkanú mnohými dôležitými udalosťami. Rozhodnutie o mešite si nevšimla väčšina Španielov, rovnako ako väčšina médií. Možno v očiach Sevilly je táto udalosť považovaná za súčasť "nevinnej" hry zvanej multikulturalizmus.

Katolícka Sevilla bude mať svoju prvú mešitu 700 rokov od reconquisty. Mnoho ľudia sa pýtajú "čo je zle? Je to predsa len obyčajná mešita."

Pred deviatimi rokmi došlo k pokusu o umiestnenie mešity do Sevillskej štvrti San Jerónimo. Reakcia susedov bola jasná - nie. Tento protest bol, samozrejme, označený ako islamofóbný či xenofóbny.

Na scénu tohto politického divadla vstupuje muž menom Frédéric Kanouté, bývalý hráč futbalového tímu Sevilla FC, ktorý chce dať 300 tisíc euro na stavbu mešity.

"Robím to preto, aby som udržal islamské náboženstvo v meste," vyhlásil futbalista.

Kto bude novým šéfom Európskej komisie? Macron a Merkelová sa ešte nedohodli
Angela Merkelová chce, aby rozhodnutie o obsadení najvyšších pozícií v Európskej únii padlo čo najskôr. Nemecká kancelárka to dnes povedala v Berlíne s tým, že jej vláda podporuje princíp výberu predsedu Európskej komisie zo straníckych... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | Roman Suchý


V krajine ako je Španielsko, kde moslimská populácia dosiahla 4% a stále rastie pod socialistickou vládou, otvorenie tejto zdanlivo nedôležitej mešity spustí chuť k výstavbe mnohých ďalších mešít. Rovnaký trend bol napríklad v Barcelone.

S kapituláciou ďalšieho mesta v Španielsku sa začínajú triasť európske korene. Útoky na španielsku kultúru možno vidieť každodenne. Kráľ Ferdinand III., Ktorý znovu dobyl Sevillu v roku 1248 povedal, "nezbavil som toto mesto mohamedánskej moci, aby tu stovky Maurov zostali a aby praktizovali svoje obrady neveriacich."