Ukrajina: Zelenskyj vymenoval za šéfa rady bezpečnosti exministra Danyľuka
28 | 05 | 2019 I tasr

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval v utorok za nového tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU) bývalého ministra financií Oleksandra Danyľuka. Príslušná vyhláška bola zverejnená na internetovej stránke hlavy štátu, informovala agentúra Ukrinfom.


Danyľuk je v politike od roku 2005. Bol poradcom niekdajšieho premiéra Jurija Jechanurova počas vlády prezidenta Viktora Juščenka. Bol aj nezávislým poradcom bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. V roku 2014 vtedajší prezident Petro Porošenko vymenoval Danyľuka za svojho zástupcu v kabinete ministrov. V roku 2016 bol vymenovaný za ministra financií. V júni 2018 bol Danyľuk odvolaný z funkcie; predchádzal tomu konflikt s premiérom Volodymyrom Hrojsmanom.

Danyľuk je ženatý, má dvoch synov, ktorí sú občanmi Spojeného kráľovstva, zhrnula agentúra UNIAN.

Predchádzajúci tajomník RNBOU Oleksandr Turčynov podal demisiu 17. mája. "Vzhľadom na ukončenie právomocí prezidenta Ukrajiny, ktorý ma vymenoval na túto pozíciu, žiadam o zváženie ukončenia mojich právomocí ako tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny súlade s legislatívou," uviedol Turčynov vo svojom rezignačnom liste.

Zároveň v ňom zdôraznil, že "vzhľadom na prebiehajúcu ozbrojenú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine je pripravený ďalej brániť krajinu priamo v rámci vojenskej služby, v akejkoľvek vojenskej jednotke alebo vojenskej štruktúre".

Porošenko vymenoval Turčynova do funkcie v decembri 2014. Turčynov sa ujal úradu v januári 2015.

Turčynov opakovane varoval, že Rusko sa pripravuje na kontinentálnu vojnu v Európe. V apríli - na 12. Kyjevskom bezpečnostnom fóre - vyhlásil: "Rusko nielenže investuje miliardy do rozvoja vojenskej infraštruktúry, ale pripravuje sa na rozsiahle vojenské operácie, rozsiahlu kontinentálnu vojnu v Európe. A samozrejme, naša krajina je prvým predmostím, ktoré sa pokúsi dobyť."