Spojené štáty možno stratia globálnu hegemóniu. Poznáme dôvody
28 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Ani na Ukrajine, ani v Sýrii nedosiahli Spojené štáty žiadaných výsledkov, ale pre Trumpa stále existujú tri vážne problémy: udalosti okolo Huawei, výstavba Nord Stream 2 a nákup systémov S-400 Tureckom.


Ak Spojené štáty nedokážu tieto problémy vyriešiť v podmienkach, kedy sa ich hegemónia znižuje, rýchlo stratí svoje globálne vedenie, píše denník Cumhuriyet.

Ukrajina sa nemohla stať členom NATO ani EÚ, stratila Krym, Asad prežil a krajina sa nerozpadla. Spolu s tým však existujú tri ďalšie špecifické problémy, ktoré vedú k spochybneniu Spojených štátov ako globálneho vodcu.

Británia: Jeremy Hunt žiada novú dohodu o brexite a nový vyjednávací tím
Spojené kráľovstvo potrebuje novú dohodu o brexite i nový vyjednávací tím vrátane členov Európskej výskumnej skupiny (ERG) a severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP). Podľa agentúry Reuters to v utorok povedal britský minister... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr


Podľa tureckej tlače sú prvým z týchto problémov udalosti okolo Huawei. So zadržaním finančnej riaditeľky spoločnosti Meng Wanze v Kanade na žiadosť Spojených štátov dosiahol tento problém veľmi závažnú úroveň.

Spojené štáty považujú rast Huawei za hrozbu pre svoje globálne vedenie, pretože spoločnosť už nie je len konkurenčnou značkou mobilných telefónov pre amerického giganta Apple, ale aj spoločnosťou, ktorá ponúka telekomunikačnú infraštruktúru do celého sveta a vytláča iné spoločnosti z krajín západu.

Ďalším obavou Trumpa je otázka "Nord Stream - 2" vo vzťahoch USA s Ruskom a Nemeckom. Tento plynovod je jedným z projektov, kvôli ktorému časti EÚ postupne vypadávajú z rúk Spojených štátov, takže je logické, že sa Trumpová administratíva snaží projekt zastaviť.

USA sa pripravujú na uvalenie sankcií na spoločnosti, ktoré sa podieľajú na projekte "Nord Stream - 2", ale signály z Moskvy aj Berlína ukazujú, že napriek hrozbám Spojených štátov bude plynovod vybudovaný.

Treťou záležitosťou je systém protiraketovej obrany S-400 vo vzťahoch USA s Tureckom a Ruskom. Spojené štáty, ktoré tvrdo nesúhlasia s tureckým nákupom S-400 z Ruska, vyvíjajú silný tlak na zrušenie nákupu týchto systémov. Nákupom S-400 nastane veľa zmien - od vojenskej až po politickú rovnováhu.

Tým, že Turecko začne používať S-400 ako člen NATO, otvorí cestu mnohým ďalším krajinám. To nielenže nepriaznivo ovplyvní americký trh so zbraňami, ale aj podkopáva závislosť iných krajín na Spojených štátoch, ktorú poskytuje prostredníctvom predaja zbraní.

"Spojené štáty, ktoré nedokážu tieto tri problémy vyriešiť v podmienkach, kedy sa ich hegemónia tiež znižuje, rýchlo stratí globálne vedenie," uzavrel Cumhuriyet.