Rakúsko: Prezident formálne odvolal vládu Sebastiana Kurza
28 | 05 | 2019 I tasr

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v utorok formálne odvolal vládu kancelára Sebastiana Kurza z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Jej ministrov však zároveň poveril, aby svoje rezorty viedli i naďalej, pokým nebudú známe mená nových členov prechodnej vlády. Informovala o tom agentúra APA.


K odvolaniu vlády došlo po tom, ako jej parlament v pondelok na mimoriadnom zasadnutí vyslovil nedôveru. Za návrh opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) hlasovali i poslanci doteraz vládnucej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a ľavicovej strany Jetzt.

Van der Bellen zároveň dočasným vedením vlády  poveril ministra financií Hartwiga Lögera (ÖVP). Ten bude vo funkcii dovtedy, kým sa nenájde kandidát s dostatočnou podporou v zákonodarnom zbore, ktorý vládu povedie až do nových volieb, očakávaných v septembri.

Prezident plánuje vymenovať členov novej vlády do konca tohto alebo začiatku budúceho týždňa. Van der Bellen už je v kontakte s parlamentnými stranami, keďže dočasnú vládu musí Národná rada prinajmenšom "trpieť".

Kurzov hovorca už skôr v utorok oznámil, že exkancelár sa nestane šéfom poslaneckého klubu ÖVP (tým zostane aj naďalej August Wöginger) a neujme sa ani mandátu v Národnej rade.