Opäť v zhode. Joe Biden je "osoba s nízkym IQ", súhlasí Trump s Kim Čong-unom
28 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Americký prezident Donald Trump dnes na tlačovej konferencii v Tokiu podporil názor Severnej Kórei, že bývalý americký viceprezident Joe Biden je "osoba s nízkym IQ".


Biden, ktorého mnohí považujú za najvážnejšieho Trumpová protikandidáta vo voľbách 2020, sa stal v poslednej dobe častým terčom prezidentových nelichotivých poznámok, ktorých tón odsúdili nielen demokrati, ale aj niektorí republikáni.

"Kim Čong-un vyhlásil, že Joe Biden je osoba s nízkym IQ. Vzhľadom k jeho minulosti to tak najskôr aj je. Myslím, že s ním v tomto môžem súhlasiť," povedal Trump.

V sobotu prezentoval šéf Bieleho domu podobný názor na Twitteri, keď napísal, že sa "pousmial, keď človeka z močiarov Joea Bidena nazval (Kim) indivíduom s nízkym IQ a ešte horšie. Možno je to pre mňa znamenie?"

Dvadsať miliónov za čínske "fejky". Vieme, ako dokázal jeden muž vybabrať s US Army
Americká armáda bola podvedená, keď nakúpila za viac ako 20 miliónov dolárov falošné uniformy a vybavenie vyrobené v Číne. Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Severokórejská tlačová agentúra KCNA, ktorá zvyčajne tlmočí názory vedenia KĽDR, označila minulý týždeň Bidena za hlupáka s nízkou inteligenciou, ktorý postráda základné ľudské kvality. Urážky zazneli v severokórejských štátnych médiách po tom, čo Biden v nedávnom prejave nazval vodcu Kima tyranom.

Útoky Trumpa na Bidena podľa amerických médií silnejú s rastúcou popularitou demokratického prezidentského kandidáta. Podľa prieskumov verejnej mienky by vo voľbách Bidenovi odovzdalo hlas viac voličov než Trumpovi. Prezidentské voľby Američanov čakajú budúci rok v novembri.

Urážky Bidena vyvolali veľkú kritiku ostatných politikov. Prezidentský kandidát Pete Buttigieg na twitteri napísal, že "Kim Čong-un je vražedný diktátor a viceprezident Biden čestne slúžil tejto krajine. Je to len ďalší príklad, ako chce prezident upútať šokujúcimi výrazmi". Kritika zaznela aj zo strany republikánov. Poslanec Snemovne reprezentantov Adam Kinzinger vyčítal Trumpovi, že "chváli diktátora" a spoločne útočia na Bidena. "Je to všetko zle," poznamenal kandidát.

Trump sa na dnešnej tlačovej konferencii tiež posťažoval aj na svojho predchodcu vo funkcii Baracka Obamu. "Pokiaľ ide o ekonomiku, armádu alebo čokoľvek iné, Joe Biden bol nešťastím, celá vláda prezidenta Obamu bola nešťastím, mali veľa problémov. Takže im nefandím," povedal prezident.