Kto bude novým šéfom Európskej komisie? Macron a Merkelová sa ešte nedohodli
28 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Angela Merkelová chce, aby rozhodnutie o obsadení najvyšších pozícií v Európskej únii padlo čo najskôr. Nemecká kancelárka to dnes povedala v Berlíne s tým, že jej vláda podporuje princíp výberu predsedu Európskej komisie zo straníckych lídrov.


Agentúra Reuters s odvolaním sa na spolupracovníka francúzskeho prezidenta uviedla, že Emmanuel Macron nepovažuje tento postup za vhodný.

Podľa kancelárky sa strany nemeckej vládnej koalície - Merkelovej CDU, jej sesterská CSU aj sociálna demokracia - hlásia k princípu výberu predsedu Európskej komisie z takzvaných spitzenkandidátov, teda politikov, ktoré jednotlivé európske strany vyhlásia do eurovolieb ako svojich lídrov. "Európska rada berie ohľad na výsledok volieb," dodala Merkelová.

Agentúra Reuters dnes s odvolaním sa na blízkeho spolupracovníka francúzskeho prezidenta uviedla, že Macron a Merkelová sa pri dnešnom telefonáte na potrebe dohodli na rýchlom obsadení najvyšších postov. Problém je ale ohľadom spôsobu výberu.

Macron nechce, aby bol princíp spitzenkandidátov automatický. Reuters s odvolaním sa na zdroj v Elyzejskom paláci uviedol, že Macron verí v získanie na svoju stranu väčšinu šéfov dvadsiatich ôsmich štátov a vlád EÚ, ktorí sa zídu v utorok v Bruseli. Ešte pred popoludňajším rokovaním sa francúzsky prezident oddelene stretne napríklad s premiérmi krajín V4.